Politică

Risc electoral: Basescu cere trimiterea in somaj a 20% din aparatul de stat

Risc electoral: Basescu cere trimiterea in somaj a 20% din aparatul de stat

Presedintele Traian Basescu

31.07.2009, 00:00 29

Presedintele a vorbit ieri la Radio Romania Actualitati de o reducere cu 20% a aparatului guvernamental. Insa Traian Basescu nu a fost foarte precis, el nementionand la care dintre functionarii aparatului de stat se refera - la cei 1,4 milioane de angajati ai statului (caz in care reducerea de 20% vizata de presedinte ar privi aproape 300.000 de oameni) sau la cei 200.000 de functionari publici (o astfel de reducere ar viza 40.000 de oameni).

Mediul de afaceri a remarcat, in ultimele luni, ca statul continua sa mentina un aparat birocratic imens, in vreme ce aproape toate povara crizei este aruncata pe umerii mediului privat.

Premierul Emil Boc a sustinut saptamana trecuta ca el, personal, si ministrii sai isi vor reduce voluntar salariile cu 20% incepand din august pana in decembrie. Daca acest efort s-ar extinde la toti angajatii la stat, sectorul bugetar ar putea economisi 2 mld. euro intr-un an, potrivit calculelor ZF, in conditiile in care salariul mediu brut al acestora este de 700 de euro.

Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), a sustinut atunci cand premierul a facut aceste declaratii ca reducerea salariului membrilor Guvernului este buna, in masura in care ii va determina pe functionarii din subordinea lor sa nu ceara mai multe sporuri.

Exista insa si oameni de business care au propus solutii radicale. Bunaoara, Doru Lionachescu, partener principal la Capital Partners, una din cele mai mari case de consultanta pentru fuziuni si achizitii si finantari de pe piata locala, a avansat intr-un comentariu publicat in urma cu doua saptamani in ZF o solutie-soc pentru traversarea crizei.

Un viitor guvern (care in opinia sa ar trebui sa fie unul de tehnocrati - n.r.) "trebuie sa-si propuna un singur obiectiv, logic, realizabil, usor de inteles si de asumat de opinia publica - reducerea la jumatate a cheltuielilor bugetare in cel mai scurt timp. De aceea i-am zis, 'Guvernul minus 50%'".

Potrivit sefului statului, Guvernul trebuie sa se grabeasca in sensul reducerii cu 20% a angajatilor la stat pentru ca, afirma el, aparatul este "mult supradimensionat": "Nu inteleg de ce guvernul tergiverseaza reducerea aparatului de stat exagerat de mare".

El a mentionat ca diminuarea "aparatului de stat exagerat de mare" inseamna "trimiterea in somaj a unui mare numar din functionarii de la stat, care sunt inutili".

Presedintele a spus ca aceasta masura trebuie luata cat mai curand, fara negocieri, pentru ca situatia actuala este "bugetofaga".

Tinand insa seama de faptul ca suntem in campanie electorala, declaratiile presedintelui trebuie examinate si in aceasta cheie, cu atat mai mult cu cat, referindu-se recent la situatia din Ungaria, unde noul guvern format preponderant din tehnocrati a redus salariile si pensiile, seful statului roman a spus ca reducerile salariale trebuie sa fie ultima solutie. El nu s-a dezis ieri de aceasta declaratie: "Nu diminuarea salariilor este solutia, ci lasa omul relativ bine platit, dar redu cheltuielile aducand aparatul de stat la o dimensiune normala. Noi avem o dimensiune in exces a aparatului de stat".

In actuala formula guvernamentala, ministerele sociale (adica cele care care consuma si cei mai multi bani de la buget) sunt ale PSD.

Ce poate realiza Basescu, din punct de vedere electoral, dand un astfel de semnal? Pe de o parte, el ar putea multumi persoanele din mediul privat care au amendat intotdeauna excesele statului. Daca asa stau lucrurile, el intra pe un teritoriu apropiat traditional liberalilor, parasind, in aceeasi vreme, un teren care i-a fost multa vreme apropiat. Abandoneaza Basescu in mainile lui Mircea Geoana "sectorul de stat"?

Analistul politic Stelian Tanase crede ca declaratiile lui Basescu nu sunt neaparat inspirate din punct de vedere al ipoteticului castig electoral: "Declaratia sa multumeste mediul de afaceri care nu se duce la vot, iar pe de alta parte, functionarii publici vor fi speriati si nu il vor mai vota".

 

Basescu: Intentionez sa ii mai tin in brate pe cei din coalitie, desi nu imi place ce se intampla

Presedintele Traian Basescu a declarat, ca intentioneaza sa ii mai tina "in brate" pe cei din coalitia de guvernare, desi nu ii place ce se intampla, el mentionand ca se refera la "tergiversarea masurilor de reforma".

"Uite, o sa fiu sincer, sa spun ca intentionez sa ii mai tin in brate, desi nu imi place ce se intampla. Nu imi place tergiversarea. Personal pot sa inteleg ca presedintele PSD, spre exemplu, a intrat in campanie pentru prezidentiale, deci e omeneste, pot sa inteleg acest lucru. Imi este greu sa accept, si de aceea imi propun sa am rabdare in continuare, tergiversarea masurilor de reforma", a sustinut seful statului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO