Politică

Riscuri externe majore pentru România: Căderea consumului în UE şi căderea băncilor

Autor: Iulian Anghel

02.08.2011, 14:35 1032
PreşedinteleTraian Băsescu a susţinut la Radio România Actualităţi că riscurilemajore pe plan extern pentru România sunt o scăderea a consumuluipe pieţele de export ale României şi eventuale probleme suplimntareale băncilor, având în vedere că sistemul bancar românesc estepreponderent deţinut de bănci străine.

Potrivit preşedintelui, scăderea consumului pentru ţările din Vestar afecta exporturile care au reprezentat motorul ieşirii dinrecesiune, drept urmare creşterea economică ar fi afectată.

"România maiare o singură bancă de stat. Dacă băncile mamă vor avea problemenici filialelor lor nu se vor simţi mai bine - aici văd că BNR aresoluţii."

Potrivitşefului statului, apelul său la prudenţă vine din faptul că toţianaliştii economici de calibru nu exclud reîntoarcerea crizei înaceast toamnă: "Semnalul dat pentru SUA nu est cel mai fericit.Trebuie să fim pregătiţi. Suntem acum gata să facem faţăîntoarcerii crizei, dar nu ne va fi bine".


Preşedintele areiterat că, în acest moment, România stă mai bine decât Italia,Spania, Portugalia, Grecia sau Irlanda, în privinţa nevoii de astabili macroechilibrele şi a se împrumuta, dar că "România esteîncă fragilă".


Pe plan intern, riscurile majore sunt reprezentate de populism şide o eventuală criză politică, a susţinut şefulstatului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO