Politică

Romania se indeparteaza de postul de comisar european pentru agricultura

Romania se indeparteaza de postul de comisar european pentru agricultura

Ministrul de externe, Cristian Diaconescu, a fost mandatat de liderii coalitiei sa "exploreze" cele mai bune variante pentru postul de comisar european

31.08.2009, 17:37 19

Pentru fotoliul Agriculturii parea convenit, cel putin la Bucuresti, ca va fi ocupat de Dacian Ciolos, fost ministru al agriculturii in guvernarea Tariceanu, care acum conduce o comisie prezidentiala insarcinata cu reforma domeniului.

 

Agricultura ramane prioritatea Bucurestiului

Coalitia PSD-PD-L a discutat ieri subiectul comisarului si l-a mandatat pe ministrul de externe, Cristian Diaconescu, sa "exploreze" cele mai bune variante pentru postul de comisar european ce va fi desemnat de Romania.

Liderii PSD si cei ai PD-L nu ar fi discutat despre posibile nume de candidati, potrivit vicepremierului Dan Nica. Acesta a sustinut ca portofoliul Agriculturii a fost cel mentinut ca fiind optiunea pe care o are Romania in acest moment.

Numai ca aceasta optiune se indeparteaza, daca Danemarca anunta o noua candidatura a lui Boel, iar Romania trebuie sa opteze pentru altceva.

Jose Durao Barroso, candidat la propria-i succesiune pentru inca un mandat de cinci ani in fruntea Comisiei Europene, va fi validat la mijlocul lui septembrie (cel mai probabil pe 16 septembrie) in aceasta functie de catre Parlamentul European, el avand deja acordul sefilor de state si de guverne ai UE. Imediat el va incepe discutiile pentru formarea noii sale echipe.

Mai multe tari si-au anuntat deja preferintele pentru fotoliile pe care ar dori sa le ocupe in cadrul viitoarei comisii.

Franta, care anuntase ca va sprijini Romania pentru portofoliul Agriculturii, l-a desemnat sa faca parte din viitoarea comisie pe chiar ministrul agriculturii Michel Barnier. Parisul spune ca nu este interesat de agricultura, ci de piata interna, insa nu se stie inca daca, in urma negocierilor, Barnier va ajunge chiar la agricultura. Germania il sprijina pe Wolfgang Schoble, ministrul de interne, pentru care tinteste portofoliul Concurentei, care este dorit si de Polonia. Varsovia mai vizeaza, daca nu se poate concurenta, industriile sau afacerile monetare. Suedia vizeaza portofoliul Dezvoltarii pentru Gunilla Carlsson, dar acest post este vizat, ca o alta optiune, si de Romania. Marile tari agricole, Franta, Germania si Polonia, nu si-au manifestat pana acum dorinta de a primi portofoliul Agricultura, dar asta nu inseamna ca Romania este sigura de el, iar lucrurile vor fi clar transate in defavoarea Bucurestiului, daca in cursa intra si actualul titular al postului.

Diversificarea optiunilor

Bucurestiul incearca acum sa-si "diversifice" optiunea pentru a nu se trezi ca dupa marea impartire va primi un mandat nesemnificativ.

Printre portofoliile vizate se numara, acum, pe langa Agricultura, Transporturile, Dezvoltarea Regionala si chiar Industriile sau Mediul.

Ministrul de externe, Cristian Diaconescu, si seful Departamentului Afacerilor Europene, Vasile Puscas, urmau sa fie audiati aseara in Parlament pe aceasta tema.

Diaconescu fusese mandatat, in prealabil, sa "procedeze conform uzantelor pentru identificarea celor mai bune modalitati prin care Romania poate avea acces la un portofoliu semnificativ, care sa asigure o exprimare pe masura pozitiei de al saptelea stat membru al UE".

Romania doreste sa obtina, in viitoarea configuratie a Comisiei Europene, un portofoliu important, lucru mentionat, in cateva randuri, chiar de presedintele Traian Basescu, care a precizat ca se are in vedere domeniul agriculturii. Insa presedintele Comisiei pentru politica externa din Camera Deputatilor, Laszlo Borbely, afirma ca exista o mare intarziere in privinta desemnarii comisarului european din partea Romaniei si ca, din cauza certurilor din Guvern, tara ar putea primi un post de comisar european "de mana a treia".

In mod normal, Romania ar trebui sa propuna mai multe variante pentru comisarul european si, avand guvern de coalitie, fiecare partid se crede indreptatit sa vina cu propria optiune. PSD a anuntat ca are oameni pregatiti, fie ca e vorba de Adrian Severin, Vasile Puscas sau fostul ministru de finante Mihai Tanasescu.

La PD-L nu au existat anunturi oficiale, chiar daca din unele surse s-a vehiculat la un moment dat numele Monicai Macovei si apoi al Ancai Boagiu, fost ministru al integrarii europene.

 

  • Dacian Ciolos
  • Adrian Severin
  • Vasile Puscas
  • Mihai Tanasescu
  • Monica Macovei
  • Anca Boagiu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO