Politică

România şi SUA au semnat acordul privind combaterea terorismului,parte din includerea în Visa Waiver

România şi SUA au semnat acordul privind combaterea...

Autor: Departamentul Social

06.10.2015, 09:51 273

Viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, însoţit de ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, s-a întâlnit luni cu procurorul general al Statelor Unite ale Americii, Loretta Lynch, cu care a discutat despre dezvoltarea Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi SUA, justiţia şi statul de drept fiind elemente esenţiale ale acestuia, se arată într-un comunicat de presă al MAI transmis marţi.

Cu această ocazie a fost semnat Acordul dintre România şi SUA privind intensificarea cooperării în prevenirea şi combaterea infracţiunilor grave.

"Prin încheierea acestui Acord, România îndeplineşte încă un criteriu tehnic necesar pentru îndeplinirea condiţiilor Programului Visa Waiver, în procesul de liberalizare a acordării vizelor pentru cetăţenii români care călătoresc în Statele Unite ale Americii", a declarat vicepremierul Gabriel Oprea.

Acordul va reglementa, pe baze juridice, cooperarea, prevenirea, descoperirea şi investigarea infracţiunilor grave, a infracţiunilor de terorism şi asigurarea schimbului de informaţii între autorităţile cu atribuţii în acest domeniu din cele două ţări, a precizat MAI.

În cadrul întâlnirii, vicepremierul Gabriel Oprea a subliniat importanţa şi stadiul excelent al relaţiilor bilaterale dintre România şi Statele Unite ale Americii, în special în domeniul securităţii regionale şi transatlantice şi în cooperarea în domeniul justiţiei.

"Procurorul general al SUA, doamna Loretta Lynch a apreciat parteneriatul deosebit dintre cele două ţări în domeniul justiţiei, mulţumind vicepremierului Gabriel Oprea pentru implicarea sa în realizarea acestei cooperări, precum şi pentru contribuţia sa la semnarea acestui acord important pentru Statele Unite ale Americii", potrivit MAI.

Visa Waiver permite cetăţenilor din ţările incluse în program să călătorească fără viză în Statele Unite timp de 90 de zile, fiind deschis pentru cetăţenii ai căror ţări au o rată de respingere a vizelor mai mică de 3%. Programul a fost lansat în 1986 şi include în prezent 38 de ţări, dintre care 23 de state membre ale Uniunii Europene. Singurele membre UE care nu fac parte din Visa Waiver sunt România, Bulgaria, Croaţia, Ciprul şi Polonia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO