Politică

Săptămâna şi moţiunea de cenzură. Acum, legea educaţiei

Autor: Iulian Anghel

31.10.2010, 23:52 24

Conducerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor ar urma să decidăastăzi sau mâine data la care va fi citită şi apoi votată moţiuneace cenzură depusă, la finele săptămânii, de PNL şi PSD, ca urmare aangajării răspunderii Guvernului pe noua lege a educaţiei (careaduce modificări majore în structura învăţământului).
Aceasta este ce-a de-a doua moţiune depusă de opoziţie împotrivaGuvernului, în decurs de două săptămâni, în con­diţiile în caremoţiunea de săptămâna trecută a fost respinsă cu 119 voturi"pentru", faţă de 236, câte erau necesare pentru adoptarea ei,adoptare care ar fi condus la căderea Guvernului. Opoziţia nu credenici acum că demersul său va fi, automat, încununat de succes, darmizează, de această dată, pe sprijinul parlamentarilor puterii, maiales a celor din Ardeal, în­trucât noua lege acordă o serie delibertăţi minorităţilor (deci şi maghiarilor) între care acelea dea studia istoria şi geografia României în limba maternă.
Angajarea răspunderii pe legea educaţiei este cu atât maicontroversată cu cât ea a fost retrasă din dezbaterea Senatului şipromovată prin angajarea răspunderii, lucru care ar fineconstituţional - o lege odată intrată în circuitul legislativneputând fi retrasă. Curtea Constituţională, sesizată depreşe­dintele Senatului, Mircea Geoană, nu s-a pronunţat.
Opoziţia mai acuză politizarea la vârf a universităţilor şidispariţia autonomiei universitare, în condiţiile în care noul actnormativ oferă posibilitatea ministrului educaţiei să-i demită perectori.
Pentru adoptarea unei moţiuni de cenzură sunt necesare 236 devoturi, dar opoziţia nu le are. PNL şi PSD au împreună 114 voturi,iar săptămâna trecută au mai obţinut cinci din partea unorindependenţi, insuficiente pentru trecerea moţiunii. Anticipândeşecul, cursul şi bursa au rămas stabile. Analiştii cred însă că ocădere a Guvernului va conduce la deprecierea monedei naţionale, pefondul instabilităţii politice.

În joc intră şi bugetul
Parlamentarii puterii nu se tem de moţiune, însă atrag atenţiaasupra bugetului pentru 2011 pe care ameninţă că nu-l votează.Vicepreşedintele PDL, Cezar Preda, care, în ultima vreme, s-aremarcat prin critici la adresa premierului, a afirmat căparlamentarii democrat-liberali nu vor mai vota bugetul pe anulviitor în situaţia în care banii nu vor fi împărţiţi în modechitabil către toate judeţele ţării, potrivit Mediafax.
Cezar Preda a susţinut că vorbeşte în numele a peste 50 deparlamentari PDL: "Parlamentarii PDL nu vor vota bugetul dacăresursele ţării, şi aşa puţine, nu vor fi împărţite corect. Aceastaeste problema principală a Guvernului şi nu moţiunile de cenzură".Vicepreşedintele PDL a adăugat că Guvernul Boc trebuie să-şischimbe atitudinea faţă de judeţele din Oltenia, Muntenia şi sudulMoldovei, zone unde nu sunt alocate fonduri. Preda a acuzat că EmilBoc îndreaptă banii spre judeţele unde are interese, precum Clujulde unde provine, Aradul, Dâmboviţa sau Suceava.

Modificări majore ale structuriiînvăţământului
n Învăţământul obligatoriu este de 10 ani - începe cu clasapregătitoare (acum la grădiniţă) şi sfârşeşte cu clasa aIX-a.
n Învăţământul obligatoriu cuprinde învăţământul primar şi pe celgimnazial. Clasa pregătitoare intră la învăţământul primar, iarclasa a noua (prima de liceu acum) la învăţământul gimnazial.
n Clasa pregătitoare trece la învăţământul gimnazial începând cuanul şcolar 2012-2013.
n Clasa a noua trece la gimnaziu începând cu generaţia care începeclasa a V-a în anul şcolar 2011-2012.
n Liceul va avea doar trei ani şi va deveni obligatoriu până înanul 2020.
n În cadrul învăţământului preuniversitar cu predare în limbileminorităţilor, toate disciplinele se studiază în limba maternă, cuexcepţia disciplinei Limba şi literatura română.
n La finalul clasei pregătitoare, şcoala întocmeşte un raport deevaluare a elevului.
n La finalul clasei a II-a, fiecare şcoală organizează şirealizează evaluarea competenţelor fundamentale: scris-citit şimatematică.
n La finalul clasei a VI-a, toate şcolile organizează şi realizeazăevaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă şicomunicare, matematică şi ştiinţe.
n La finalul clasei a IX-a, şcolile realizează o evaluare naţionalăobligatorie a tuturor elevilor.
n La finalul clasei a XII-a/a XIII-a (în cazul şcolilorvocaţionale) se va susţine examenul naţional de bacalaureat.
n Unităţile de învăţământ sunt conduse de consiliile deadministraţie şi de directori.
n Rectorii universităţilor pot fi demişi de ministrul de resort.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO