Politică

Schema "de creditare" care ar băga orice bancă în faliment

Schema "de creditare" care ar băga orice bancă în...

Autor: Anca SIMINA

11.12.2013, 14:38 1781

O soluţie adoptată la începutul anului pentru a salva aparenţele în faţă FMI se întoarce, la nici câteva luni, împotriva Guvernului. Rezultatul: disputa între vicepremierii Liviu Dragnea (PSD) şi Daniel Chiţoiu (PNL) pentru banii pe care Guvernul ar urma să îi dea, pe final de an, administraţiilor locale. Dacă Dragnea cere bani, la presiunea solicitărilor de la primari, Chiţoiu răspunde invariabil că nu-i are.

Ultimul demers concret făcut de Liviu Dragnea, printr-o Hotărâre de Guvern care stă în mapa Executivului de la începutul lunii, este încercarea de a scoate din Fondul de rezervă aflat la dispoziţia premierului Victor Ponta aproape 2 milioane de euro pentru oraşul Panciu. Banii pentru Panciu se află pe o listă de cereri pentru care Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, a luat la rând birourile din Palatul Victoria în ultimele săptămâni. 

Criza financiară de la Panciu, unde primăria susţine, prin pixul lui Dragnea, că nu mai are bani de salarii şi riscă întreruperea  încălzirii în şcoli şi grădiniţe, a energiei electrice, apei, gazului şi telefoniei în administraţie, a apărut, paradoxal, după o strategie financiară venită chiar de la Guvern. În ianuarie, pentru a acoperi scandalul arieratelor în faţa FMI, Guvernul a pus primăriile să se împrumute la Ministerul Finanţelor şi să le plătească. Rămaşi fără banii de rate, primarii îi cer însă acum tot de la Finanţe, ajungându-se în situaţia ca instituţia care i-a împrumutat să-şi pună dintr-un buzunar în altul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO