Politică

Scrisoarea şefului Raiffeisen către moş Nicolae: un guvern al României respectuos, credibil şi curajos

Scrisoarea şefului Raiffeisen către moş Nicolae: un...

Autor: Anca Dumitrescu

06.12.2012, 20:56 1264

Van Groningen şi-a amintit de perioada când era copil în Olanda şi obişnuia să îi scrie lui moş Nicolae, iar toţi membrii familiei îşi puneau cizmuliţele în faţa şemineului. De acolo în mod sigur nu lipsea lista de dorinţe, dar şi un morcov pentru calul alb al moşului.

Bancherul mărturiseşte că, deşi nu mai face demult liste pentru moş Nicolae, a fost stârnit în ultima perioadă de întrebările din interviuri şi conferinţe privind priorităţile care ar trebui să fie pe masa noului guvern.

Van Groningen s-a gândit că o astfel de provocare seamănă în România cu o listă de dorinţe pentru cadourile de sărbători şi a compus o scrisoare către moş Nicolae:

Dragă moş Nicolae,

Te rog să ne aduci un guvern care să fie:

Un bun administrator.

Asta include colectarea taxelor şi impozitelor de la toată lumea, nu doar de la unii. Regula să se aplice nu doar guvernului, dar şi companiilor controlate de stat (aceste companii reprezintă 7% din valoarea brută adăugată, dar 24% din arieratele din România).

Companiile de stat ar trebui să aplice şi să respecte principiile general acceptate de guvernanţă corporatistă şi să respecte drepturile minoritarilor. Managerii ar trebui numiţi doar după criterii profesionale.

Transparent.

Cheltuielile publice şi procesele de achiziţii ar trebui să fie transparente, fiind necesară şi prioritizarea clară a proiectelor. Ştim că nu sunt suficienţi bani, este normal. Nimeni nu are suficiente resurse pentru a face tot ceea ce ar vrea să facă. Este însă nevoie de un proces transparent de stabilire a priorităţilor. Care proiecte primesc finanţare şi după ce criterii? Diferitele guverne vor folosi criterii diferite, în funcţie de ideologie, dar procesul trebuie în acelaşi timp să fie transparent.

Bun manager de proiecte.

Proiectele nu trebuie doar începute, ci şi finalizate. România are 40.000 de proiecte de infrastructură neterminate, care au costat mulţi bani publici, dar au un impact limitat.

În 2010, România a avut cea mai mare pondere a investiţiilor publice în PIB la nivelul UE (5,8%). Totuşi, infrastructura este una dintre cele mai sărace din Europa, iar acest lucru trebuie să se schimbe.

Stabil

Schimbarea permanentă a oficialilor şi specialiştilor din ministere face foarte dificilă angajarea unui dialog şi nu contribuie la asumarea responsabilităţilor.

Respectuos şi respectat

Guvernul trebuie să respecte cetăţenii, contribuabilii şi alegătorii şi să fie respectat. Instituţiile ar trebui să fie întărite şi nu puse în dificultate. Ar trebui toleranţă zero faţă de corupţie.

Credibil

Singura cale prin care se construieăte credibilitate este respectarea promisiunilor. Să faci ceea ce spui că vei face. Ar fi frumos să avem un guvern credibil.

Apropo, ieri am citit următorul pasaj de Mahatma Gandhi: "Fericirea este atunci când ceea ce gândeşti, ceea ce spui şi ceea ce faci se află în armonie". Poate că ar trebui să-mi doresc un guvern fericit, a remarcat Van Groningen în scrisoare.

Predictibil

Strategii sectoriale pe termen lung pentru cele mai importante sectoare ale economiei româneşti.

Fără ordonanţe de urgenţă ale guvernului şi schimbări legislative grăbite, cu excepţia unor urgenţe reale.

Un proces legislativ care să includă un parcurs solid de consultări între toate partidele, o analiză corectă de impact şi un mod rezonabil de implementare. Aplicarea legii ar trebui să fie clară şi neunivocă.

Curajos

Ultima dar nu cea din urmă calitate pe care aş dori-o unui guvern, curajul de a face ce trebuie în intersul ţării, chiar dacă riscă pierderea popularităţii sau intră în contradicţie cu interesele personale pe termen scurt sau cu orgoliul membrilor săi.

Cu dragoste, Steve.

PS Dacă nu poţi să îmi îndeplineşti toate dorinţele pe 6 decembrie, nu este o problemă, este bine şi pe 9 decembrie (în acest an).

PPS Dacă cele de mai sus sunt prea mult, poate că dăruieşti fiecărui membru al guvernului un exemplar al cărţii "Why Nations Fail" (De ce eşuează naţiunile).

PPPS Calului tău sper să îi place morcovul.

Comentariu Final

Sunt departe vremurile când credeam că un moş cu barbă călare pe un cal alb îmi va îndeplini dorinţele, aşa că nu mai cred că aceste dorinţe vor fi îndeplinite de moş Nicolae. Dar guvernul o poate face, nu-i aşa? Nu acesta este rolul lui?, a încheiat bancherul scrisoarea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO