Politică

Se întoarce sau nu se întoarce la Cotroceni? Pleacă din politică Crin Antonescu?

Se întoarce sau nu se întoarce la Cotroceni? Pleacă din politică Crin Antonescu?

Foto: Silviu Matei

Autor: Iulian Anghel

01.08.2012, 12:21 4990

Curtea Constituţională urmează să decidă astăzi validarea sau invalidarea referendumului din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, după ce Biroul Electoral Central a anunţat datele finale ale consultării populare.

Cel mai important aspect: prezenţa la vot a fost de 46,42% din numărul cetăţenilor cu drept de vot, ceea ce înseamnă că referendumul este invalidat întrucât nu a întrunit cvorumul de prezenţă: 50% plus unul din numărul celor înscrişi pe listele electorale.

În aceste condiţii, Traian Băsescu se întoarce la Cotroceni, în ciuda faptului că, pentru demiterea sa, votul a fost covârşitor: 87,52% "pentru" demitere şi doar 11,15% "împotriva" demiterii.

Este de aşteptat ca instanţa de contencios constituţional să invalideze referendumul, chiar dacă ştim că listele electorale nu sunt tocmai în regulă, chiar dacă presupunem că numărul celor cu drept de vot este mai mic - această ultimă bănuială fiind principala cale de atac prin care USL încearcă să convingă Curtea că, de fapt, referendumul a întrunit pragul obligatoriu de prezenţă pentru a fi validat.

Decizia este aşteptată în această după-amiază şi, odată cu ea, şi decizia preşedintelui interimar, Crin Antonescu, care a anunţat de la tribuna Parlamentului, în ziua suspendării preşedintelui de către Legislativ, că pleacă din viaţa politică, dacă Traian Băsescu se întoarce la Cotroceni în urma referendumului.

Traian Băsescu se întoarce, foarte probabil. Ce va alege prezidenţiabilul USL care are şanse însemnate să câştige alegerile din 2014? Să plece astăzi? Sau să susţină că, în mod practic, Traian Băsescu a fost demis de popor, drept urmare rămăşagul nu mai poate fi ţinut?

Marţi seară, Antonescu a afirmat, abordând acest aspect: "Eu am proprietatrea vorbelor mele şi am de 20 de ani, de când fac politică, proprietatea, înţelesul şi responsabilitatea declaraţiilor mele. Decizia mea este luată, este una fermă, este una în conformitate cu toate principiile pe care am făcut şi fac politică, şi va fi anunţată în momentul potrivit".

Aşteptăm astăzi desluşirea sensului acestor fraze sibilinice. Pleacă sau nu pleacă Crin Antonescu?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO