Politică

Senatul a adoptat legea Dragnea (PSD), care anulează 102 taxe, dar adevăratul impact este complet necunoscut

Liviu Dragnea

Liviu Dragnea

Autor: Iulian Anghel, Gabriel Pecheanu

18.10.2016, 00:05 1518
Senatul a adoptat ieri propunerea legislativă a şefului PSD Liviu Dragnea, care, promulgată, ar conduce la anularea a 102 taxe nefiscale.
 
Propunerea este cuprinsă şi în programul de guvernare al PSD, dar impactul socotit la doar 0,1% din PIB pentru toate 102 taxe, adică până la 800 de milioane de lei, este neverosimil de mic, în condiţiile în care veniturile fiscale ale bugetului general consolidat au fost în 2015 de 138 de miliarde de lei (20% din PIB) restul de până la 233 de miliarde de lei (33% din PIB) fiind venituri „nefiscale“.
 
Între cele 102 taxe care ar urma să fie eliminate se află timbrul de mediul pentru auto­ve­hicule, 33 de taxe consulare şi de cetăţenie, 20 de taxe de la Registrul Comer­ţului, taxele radio-TV, taxa supli­mentară pentru elimi­narea paşaportului, 22 de taxe pentru pierderea sau modificarea actelor, 13 taxe extrajudiciare de timbru şi taxele pentru permisele de pescuit recreativ/sportiv. Însă doar o singură taxă - taxa radio-TV - înseamnă jumătate din efortul financiar estimat. Raportul de activitate al TVR pe 2015 arată că televiziunea publică a strâns anul trecut din taxa obligatorie 334 de milioane de lei. Iar din timbrul de mediu s-au adunat anul trecut la buget în jur de 700 – 800 de milioane de lei. Doar două taxe fac, aşadar, o dată şi jumătate cât efortul financiar estimat pentru toate taxele ce ar urma să fie eliminate.
 
Dragnea a declarat ieri, în momentul în care şi-a susţinut proiectul: „Principala problemă pe care o au românii este numărul diabolic de mare de taxe pe care românii trebuie să le plătească. Multe taxe nu acoperă prin valoarea lor costurile, arată lipsa de încredere a statului în cetăţeni, intenţia de a-i umili. Astăzi, ghişeul este un loc al umilinţei. Românii mai au nevoie de un concediu pentru a-şi putea programa să plătească aceste taxe, inventate de-a lungul anului. Putem reduce o mare parte din birocraţie prin eliminarea acestor taxe“.
 
Senatorul PNL Teodor Atanasiu a acuzat rapiditatea cu care a trecut propunerea legislativă prin Senat şi a cerut supunerea propunerii în dezbatere publică pentru un termen de 30 de zile. Senatorul ALDE Varujan Vosganian, fost ministru liberal al finanţelor în 2008 când a debutat criza, care a aprobat majorarea salariilor profesorilor şi a cheltuit apoi 2 miliarde de euro din privatizarea BCR pe servicii sociale, a propus adoptarea propunerii în Senat şi supunerea dezbaterii publice până când proiectul va fi adoptat şi de Camera Deputaţilor, care este for decizional.
 
„Într-un anumit fel, suntem cu toţii liberali. Salut această armonie în jurul valorilor liberale. Ideea că trebuie să lăsăm o perioadă de timp, mi se pare că, în această speţă, e o redundanţă şi un capriciu politic decât un argument solid. Vă propun să votăm legea în Senat, o trimitem la Camera Deputaţilor, timp în care e suficient răgaz să o dezbatem public. Să dăm un semnal că ne procupă despovărarea populaţiei de taxe, vă propun să dăm un semnal politic pentru această detaxalizare“, a argumentat Vosganian.
 
Propunerea legislativă a fost adoptată în Senat cu 89 de voturi pentru, o abţinere şi 17 voturi împotrivă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO