Politică

Senatul a respins cererea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a lui Dan Şova

Foto: Marius Dumbrăveanu

Foto: Marius Dumbrăveanu

Autor: Catalina Mihai

02.06.2015, 19:23 415

Senatul a respins, marţi, cererea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova, fiind înregistrate, conform unor surse parlamentare, 66 de voturi "pentru" şi 72 "împotrivă".

Votul a fost secret, cu bile. Rezultatul oficial al votului exprimat de parlamentari urmează să fie anunţat în plenul Senatului.

Din numărul total al senatorilor, de 167, şi-au exprimat votul 140.

Din cele 140 de voturi exprimate, 66 au fost "pentru", 72 "împotrivă", iar 2 voturi au fost anulate.

Conform anunţului făcut în plen, Senatul nu încuviinţează cererea, majoritatea senatorilor prezenţi nefiind întrunită.

Anterior, marţi, după şedinţa Biroului Permanent, vicepreşedintele Senatului Cristian Dumitrescu (PSD) declara că cererea DNA privind încuviinţarea reţinerii şi arestării senatorului Dan Şova va "intra" azi în plenul Senatului şi va fi supusă la vot.

"S-a introdus astăzi un punct distinct al ordinii de zi: luarea în discuţie, dezbaterea şi votul pentru solicitarea ministrului Justiţiei privind încuviinţarea reţinerii şi arestării senatorului Şova. Deci, va urma un moment special al votului pentru această decizie. Votul va fi secret, cu bile. Aceasta este decizia Biroului Permanent", menţiona Dumitrescu (PSD).

La rândul său, senatorul Mario Oprea (PNL) a precizat că votul pe cazul Şova s-a dat pe 25 martie, iar motivarea Curţii Constituţionale nu se referă la votul dat atunci.

"Ce e neconstituţional în a lua nişte bile şi a le duce la urna de vot? Motivarea Curţii Constituţionale se referea la modul cum s-a interpretat formarea unei majorităţi în raport cu decizia finală pe care Senatul să o ia în cazul acestei cereri. În situaţia în care se va ajunge la un vot, deşi noi vom arăta în plen că nu mai e cazul, noi - aşa cum am votat şi data trecută - vom vota pentru cererea de încuviinţare a reţinerii şi arestării senatorului Şova", a spus senatorul liberal.

El a mai declarat că decizia luată în Biroul Permanent este "un abuz", deoarece "votul s-a dat şi nu vor avea nicio explicaţie legat de ce vor face cu acest vot care s-a dat în 25 martie".

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Cătălin Boboc (PNL), a anunţat, marţi, că în Comisia juridică au fost 5 voturi pentru şi 5 împotrivă pe proiectul de hotărâre privind cazul Dan Şova.

Proiectul de hotărâre are un articol unic: "Senatul încuviinţează reţinerea şi arestarea preventivă a domnului senator Şova Dan Coman în dosarul nr 122/P/2012 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie".

"Rezultatul votului, din păcate, e unul nefavorabil, în sensul în care propunerea mea n-a întrunit numărul de voturi, sunt 5 la 5. Cu toate acestea, pentru că Biroul Permanent ne-a cerut să trimitem un punct de vedere pentru a avea ce discuta în plen, acesta fiind totuşi suveran, trebuie s-o spun, vom trimite BP proiectul pe care l-am dezbătut astăzi, vom consemna şi rezultatul votului sperând că cei nouă (reprezentaţii puterii -n.r.) din BP nu vor face şi acolo un abuz de putere folosindu-şi voturilor şi vor trimite la plen un punct de vedere concret pe care să discutăm", a mai spus Boboc.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu declara săptămâna trecută că, în cazul Şova, Comisia juridică trebuie să vină cu "o propunere articulată", în caz contrar situaţia urmând să fie discutată în plen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO