Politică

Sistemul antirachetă de la Deveselu este unic în lume

Sistemul antirachetă de la Deveselu este unic în lume

Autor: Alexandru Matei

11.05.2011, 23:50 4687

România va fi prima ţară în care va fi instalat sistemul deinterceptare terestru care va fi dotat cu rachete din categoria SM3 (Standard Missile 3), conform agenţiei care coordonează apărareaantirachetă a SUA.

"În prezent nu există instalaţi nicăieri în lume interceptoritereştri SM 3" precum cei ce vor fi aduşi la Deveselu, dar "se aflăîn construcţie un sistem de testare în Hawaii", a declarat RichardLehner, purtătorul de cuvânt al Agenţiei americane de Apărareîmpotriva Rachetelor. Acest sistem este diferit de cele pe care SUAle mai utilizează pentru a se apăra de un posibil atac cu rachetebalistice.

Pe de altă parte, în 2020, când sistemul antirachetă din Europava fi finalizat, interceptorii din România nu vor avea capacitatede a doborî rachete balistice intercontinentale, rachetele cuaceastă capacitate urmând a fi instalate doar în Polonia. "Primiiinterceptori ce vor fi aduşi în România vor face parte dincategoria Block 1B în 2015, urmaţi de cei din categoria Block 2A în2018, aici nu vor fi aduşi şi interceptori Block 2B, aceştia urmândsă fie instalaţi în Polonia până în 2020", a mai spus Lehner.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO