Politică

Stolojan: România se află într-o "poziţie nefavorabilă" în faţa investitorilor străini din cauza costului mare al forţei de muncă

Stolojan: România se află într-o "poziţie...

Autor: Departamentul Corespondenţi

07.02.2014, 17:35 1016

Theodor Stolojan a afirmat, vineri, la Piteşti, la o dezbatere privind locurile de muncă în Uniunea Europeană şi liberul acces la acestea că România are "o problemă serioasă cu povara fiscală pe forţa de muncă, care nu încurajează sub nicio formă crearea de locuri de muncă".

"Ceea ce ne doare în România este creşterea economică care nu produce locuri de muncă. Dacă ne uităm la numărul de salariaţi, batem pasul pe loc", a spus Stolojan.

Eurodeputatul a arătat că în România la un salariu net de 1.634 de lei costul total al forţei de muncă pentru angajator este de 2.983 de lei.

"Acest lucru ne situează într-o poziţie nefavorabilă când investitorii se uită pentru oportunităţi de investiţii", a mai spus Stolojan.

Europarlamentarul a mai spus că autorităţile române discută despre eventuala reducere a costului forţei de muncă prin reducerea cu cinci la sută a contribuţiei la asigurări sociale, dar că această discuţie este, de fapt, "o discuţie între a mări impozitele şi taxele pe consum şi a reduce aici (la asigurările sociale - n.r.".

”Se tot discută cum să reducem costul forţei de muncă. Se discută că undeva la mijlocul acestui an se va face o analiză, se va vedea dacă se pot reduce contribuţiile de asigurări cu cinci puncte procentuale şi eu v-aş ruga să spuneţi dumneavoastră de unde să reducem: de la contribuţia de pensii de 20,8 procente pe care o plăteşte angajatorul, să reducem de la contribuţia de sănătate pe care o plăteşte angajatorul? Pentru că ideea e de a reduce angajatorului, nu de a reduce de la angajat şi să-i rămână lui mai mulţi bani în buzunar, ci a rămâne mai mulţi bani angajatorului care să fie stimulat să creeze mai multe locuri de muncă. Până la urmă, această discuţie despre reducerea cu cinci puncte procentuale a contribuţiilor de asigurări sociale de fapt, în mod real, este o discuţie între a mări impozitele şi taxele pe consum, pe energie sau pe altceva şi a reduce aici, deoarece orice reducere făcută în zona asta înseamnă că dacă reduci cinci puncte procentuale la sănătate altcineva să vină să pună banii ăştia în bugetul sănătăţii. La pensii nu mai discut. România, din cauza problemei demografice, are poate cea mai proastă relaţie dintre numărul celor care muncesc şi numărul celor care sunt la pensie. Deci a reduce contribuţia pentru pensii cu cinci puncte procentuale înseamnă a aduce bani din altă parte la fondul de pensii, dacă nu vrei să reduci cumva pensiile, ceea ce nu cred că cineva afla la putere va mai îndrăzni vreodată să facă în România - să reducă salariile sau să reducă pensiile", a declarat Theodor Stolojan.

La finalul dezbaterii de la Piteşti, Stolojan a anunţat că va candida pentru un nou mandat în Parlamentul European.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO