Politică

Sunt parlamentarii romani cei mai "inutili" din Uniunea Europeana?

Sunt parlamentarii romani cei mai "inutili" din Uniunea Europeana?
28.09.2009, 00:00 353

Daca Romania ar avea cel mult trei sute de parlamentari, asa cumpropune presedintele Traian Basescu in referendumul care se va tinein 22 noiembrie, odata cu primul tur al alegerilor prezidentiale,atunci proportia numarului de parlamentari fata de populatie ar fiidentica cu cea a Olandei: 1/73.333.

In UE 14 tari au parlamente unicamerale, in vreme ce celelaltestate (inclusiv Romania) au Legislativul format din doua camere. Inspecial tarile mici au parlamente cu o singura camera.

In prezent, Romania are 471 de parlamentari, din care 334 dedeputati si 137 de senatori, ceea ce inseamna, raportat la cele 22de milioane de romani, ca la fiecare 46.709 romani avem unparlamentar.

Dupa cum se vede din tabelul alaturat, tari importante din UE,cum sunt Germania, Franta, Italia, Olanda, Spania sau Polonia, au,raportat la numarul populatiei, mai putini parlamentari decatRomania. In Marea Britanie, unde parlamentarismul are o istorie veche de peste 800de ani, raportul intre parlamentar si cetatean este sensibildiferit, 1 parlamentar la 43.549 de britanici.

Tara cu cea mai mare densitate de parlamentari din UE este sicea mai micuta, raportat la numarul populatiei. Unul din 6.000 demaltezi este parlamentar, in vreme ce in tara eficientei, Germania,abia unul din 121.000 de germani este parlamentar.

Eficient sau nu?

Cat de eficient sau nu este Parlamentul Romaniei, care a fost"innoit" in urma cu un an in urma noului sistem de vot uninominalramane de vazut, in conditiile in care, pe fondul crizei economice,Guvernul PD-L - PSD si-a insusit rolul principal in procesul delegiferare, lasand Parlamentul cu rol de spectator.

Parlamentul Romaniei ramane totusi una dintre cele maitransparente institutii publice: stenogramele sedintelor conduceriiSenatului si Camerei Deputatilor pot fi consultate pe paginile deinternet www.cdep.ro, www.senat.ro, cheltuielile senatorilor sideputatilor sunt facute publice pe aceste site-uri, la fel siachizitiile, dezbaterile in comisii sunt de regula transparente, laCamera sedintele comisiei de buget pot fi vizualizate live online,Êlegile si stadiul dezbaterilor pe toate initiativele legislativesau proiecte de lege pot fi consultate pe site-urile acestorcamere.

In ceea ce priveste transparenta, situatia Parlamentului estesingulara daca este sa te raportezi la alte institutii publice, cumeste Guvernul, care nu isi respecta obligatia de a publica pe sitelegile care urmeaza sa intre in sedinta de guvern sau deministerele care raspund cu intarziere solicitarilor privindanumite cheltuieli, numarul total de angajati sau chiar deautoturisme pe care le au in subordine.Ê

Bugetul Senatului si Camerei Deputatilor este mai putin de 100de milioane de euro in 2009, in conditiile in care alte institutiimai putin transparente, cum ar fi Serviciul Roman de Informatii auun buget mult mai mare. (SRI primeste in 2009 aproximativ 400 mil.euro.)

Parlamentul ramane una din institutiile cu cele mai mici cote decredibilitate pentru populatie, alaturi de partidele politice, invreme ce Armata si Biserica raman institutiile in care romanii aucea mai mare incredere.

Parlamentarii trag in jos popularitatea guvernuluibritanic

Parlamentul britanic a fost afectat in aceasta vara de unscandal de proportii legat de deconturile oficialilor. In plinacriza financiara, parlamentarii britanici au decontat bani publicide mii de lire sterline pentru a-si cumpara perdele, renova casasau chiar pentru plata unor credite ipotecare deja achitate.Potrivit presei de la Londra, deputatii britanici au fost obligatisa returneze pana la 500.000 de lire sterline.

Ceea ce reproseaza romanii propriilor parlamentari este, cupreponderenta, "chiulul", lipsa de consistenta a initiativelorlegislative si, de aici, cheltuielile pe care le consideraexagerate.

Parlamentul Romaniei este una dintre institutiile cu cotacea mai mica de credibilitate in sondajele de opinie, desi a facuteforturi in ultimii ani pentru a-si transparentizacheltuielile.

Romania are

471 de parlamentari, din care

334 de deputati si

137 de senatori.

100de milioane de euro este bugetul pe2009 al Senatului si Camerei Deputatilor.

3.000 de euro(in care intrasi sumele forfetare) este venitul lunar aproximativ al unuiparlamentar. El beneficiaza de masina, de telefon mobil si depensie speciala.

Senatorii si deputatii au un program de lucru consideratlejer, care incepe luni la pranz si se termina joi la pranz, iarpana sambata inclusiv lucreaza in circumscriptiileelectorale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO