Politică

Tandemul Antonescu – preşedinte, Ponta – premier, lansat oficial la 7 aprilie. Ce program de guvernare au

Tandemul Antonescu – preşedinte, Ponta – premier, lansat oficial la 7 aprilie

Foto: Victor Ciupuliga

Autor: Iulian Anghel

26.03.2012, 18:26 427

Uniunea Social-Liberală (PSD, PNL şi PC) va lansa oficial la, 7 aprilie, tandemul Crin Antonescu - preşedinte, Victor Ponta - premier. Tot atunci USL va decide că orice colaborare cu PDL, principalul partid de guvernământ, este interzisă formaţiunilor componente.

În ultimele zile, spaţiul public a fost acaparat de controversa legată de declaraţiile şefului statului Traian Băsescu potrivit cărora i-ar fi propus lui Victor Ponta, înaintea de a-l desemna pe Mihai Răzvan Ungureanu să formeze guvernul, funcţia de premier.

Tandemul preşedinte-premier a fost "inaugurat" în 2004, când opoziţia de atunci, Alianţa PNL-PD, a lansat tandemul Stolojan preşedinte, Băsescu-premier, care s-a transformat în tandemul Băsescu-preşedinte, Tăriceanu-premier, după retragerea lui Stolojan. Atunci însă alegerile se organizau simultan, acum legislativele sunt în 2012, iar prezidenţialele în 2014 (pentru că mandatul prezidenţial a fost extins la cinci ani.)

USL a prins contur acum un an, iar în mai 2011 şi-a lansat şi programul economic.

Potrivit acestuia, USL propune o impozitare diferenţiată a veniturilor, în trei trepte, de 8, 12 şi 16%, menţinerea pentru încă patru ani a TVA la 24% şi negocierea unui nou acord cu FMI, în 2013.

USL îşi propune înfiinţarea a cel puţin un milion de noi locuri de muncă, măsurile prevăzute fiind reducerea CAS cu 5% pentru angajatori, reducerea integrală a plăţii CAS pentru un an de zile pentru angajatorii care creează noi locuri de muncă, scutirea de orice taxe pentru angajările în regim "part time", condiţionarea participării la licitaţii publice de existenţa a cel puţin 15% angajaţi sub vârsta de 25 de ani.

În plus, USL doreşte majorarea salariului minim pe economie la 800 lei.

TVA ar urma să scădă an de an, până la 19% şi va exista o cotă redusă pentru alimentele de bază.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO