Politică

Tăriceanu, după şedinţa coaliţiei de guvernarea: Bugetul de stat pentru 2018 nu va depăşi deficitul de 3%

Tăriceanu, după şedinţa coaliţiei de guvernarea:...

Autor: Iasmina Ardelean, Mediafax

18.10.2017, 16:16 103

„Şedinţa s-a axat pe câteva subiecte. În primul rând, bugetul. În momentul de faţă, Guvernul pregăteşte elaborarea bugetului, dar trebuie să plecăm, evident, de la câteva principii, şi anume prioritizarea investiţiilor. Ca atare, toate ministerele care îşi construiesc proiectele de buget - pentru că modalitatea este ca Guvernul, Ministerul de Finanţe, în speţă, să strângă propunerile de buget de la toţi ordonatorii de credit - trebuie să delimiteze cheltuielile de funcţionare, de administrare de cheltuielile de investiţii”, a spus Tăriceanu.

Astfel, potrivit liderului ALDE, fiecare ordonator de credit şi fiecare minister trebuie să-şi prioritizeze investiţiile, fiind prioritare cele de infrastructură.

„Avem, prin programul de guvernare, o serie de investiţii de infrastructură, nu mă refer numai la cele rutiere, dar bineînţeles că şi cele rutiere, de transport – trebuie să fie duse la bună îndeplinire. Şi vom încerca să accelerăm procedurile printr-o colaborare cu instituţiile internaţionale, respectiv Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiţii (BEI), şi Banca Mondială, în aşa fel încât să putem şi cheltui banii pe care îi alocăm şi să ducem şi proiectele la bun sfârşit, având în vedere că, până în momentul de faţă, una dintre problemele majore cu care ne confruntăm este cea legată de contestaţiile şi procedurile extrem de lungi pe care le comportă fiecare proiect”, a explicat Tăriceanu.

El a susţinut că bugetul de stat pentru anul viitor se va încadra în limita deficitului maxim de 3%, fără să existe risc de derapaj.

Întrebat dacă acest buget cuprinde toate proiectele din programul de guvernare, el a răspuns că „prioritizarea proiectelor va fi făcută de ministere şi, în funcţie de obligaţiile pe care ni le-am asumat, prin programul de guvernare”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO