Politică

Tokes Laszlo, Preşedintele Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania: UDMR să suspende colaborarea cu partidele de la guvernare dacă Tudose nu demisionează

Tokes Laszlo, Preşedintele Consiliul Naţional al...

Autor: Vasile Magradean, Mediafax

12.01.2018, 13:51 136

Potrivit unui comunicat al lui Tokes Laszlo transmis, vineri, nici dacă şi-ar cere scuze şi nici dacă ar retracta celor spuse, nu e e suficient, doar imediata lui demisie ar mai ameliora situaţia.

„Partidele maghiare din România şi-au formulat sub auspiciul oportunităţii punctul de vedere comun privind chestiunea autonomiei maghiare din Ardeal. După acest moment a venit ca un duş rece nechibzuita declaraţia dezaprobatoare a primului ministru român Mihai Tudose, în care, de la autonomie, a ajuns direct la spânzurarea acelor maghiari/secui care se fac răspunzători de arborarea drapelului secuiesc. (…) Nici scuzele de rigoare, nici retractarea celor spuse nu l-ar scuti pe primul ministru, doar imediata lui demisie ar mai ameliora cumva situaţia. Salutând declaraţia de protest al UDMR, îi solicit preşedintelui Hunor Kelemen ca în cazul întârzierii demisiei lui Mihai Tudose să suspende în 24 ore colaborarea parlamentară cu partidele de guvernământ”, se arată în documentul citat.

Tokes a subliniat că reprezentanţii partidelor maghiare şi europarlamentarii trebuie să protesteze pe lângă forurile europene împotriva celor întâmplate „şi trebuie să ia apărarea comunităţii maghiare din Transilvania, a poporului maghiar din Ţinutului Secuiesc, ameninţat letal”.

„La a 450-a aniversare a Edictului de la Turda, decret emis în 1568 de către Dieta Transilvaniei prin care a fost proclamată libertatea conştiinţei şi a toleranţei religioase pentru toţi cetăţenii Transilvaniei, protestăm cu indignare împotriva acestei atitudini maghiarofobe brutale a şefului Guvernului român, poziţie care se asemuie în felul ei doar cu antisemitismul. Este intolerabil ca unul dintre liderii unui stat european să fluture simbolul naţional al secuilor ca pe o <<pânză roşie>> (însângerată), aţâţând societatea românească majoritară împotriva maghiarimii prin criminalizarea aspiraţiilor lor de autodeterminare, juste şi legale”, a mai spus preşedintele CNMT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO