Politică

Averile lui Gabriel Oprea şi Elena Udrea fac cât toate averile însumate ale celorlalţi miniştri. Vedeţi aici topul celor mai bogaţi miniştri din guvernul Boc

Gabriel Oprea, ministrul apărării, şi Elena Udrea, ministrul dezvoltării regionale şi turismului

Topul celor mai bogaţi miniştri din guvernul Boc

Autor: Adelina Mihai, Cristi Moga

24.06.2011, 00:08 3854

"Ar fi interesant de văzut câţi dintre foştii şi prezenţiidemnitari au acţiuni la purtător în companii, câţi au transferatprin procedee complexe afaceri pe numele unor apropiaţi şiparticipă activ la operaţiunile de spălare a banilor murdari saucâţi primesc comisioane aferente actului de corupţie în zonele offshore, de paradis fiscal, ale lumii", susţine Dan IonelBlănculescu, consultant în cadrul companiei Consultanţă şiInvestigaţii Financiare, care a fost ministru al contro­lului încadrul guvernului Năstase.

Gabriel Oprea, ministrul apărării, şi Elena Udrea, ministruldezvoltării regionale şi turismului, sunt cei mai bogaţi demnitaridin cabinetul Boc, cu averi de peste 2 milioane de euro fiecare, decel puţin 20 de ori mai mari decât cea a şefului lor, premierulEmil Boc. La polul opus stau miniştrii de la agricultură (ValeriuTabără) şi cel al afacerilor externe (Teodor Baconschi), care aubunuri şi active în valoare de numai 80.000 de euro pe numelelor.

ZF a estimat averile miniştrilor în urma unei evaluări abunurilor şi activelor deţinute de aceştia: terenuri, clădiri,automobile, depozite bancare, bijuterii şi venituri din chirii, dincare s-a scăzut valoarea datoriilor raportate de fiecare ministru.Informaţiile au fost extrase din declaraţiile de avere aferenteanului 2010 şi depuse de fiecare ministru (cu excepţia luiSebastian Lăzăroiu, noul ministru al muncii, care nu şi-a depusîncă declaraţia de avere actualizată) în luna iunie a acestui an şipublicate pe site-ul Guvernului.

Evaluările imobiliare folosite în analiză sunt orientative şi auavut în vedere preţurile medii de tranzacţionare ale locuinţelor(între 500 de euro/mp într-un oraş secundar şi până la 1.500 deeuro/mp în cadrul locuinţelor din sectorul 1 al Capitalei, în timpce autovehiculele au fost evaluate folosind preţuri solicitate pesite-urile de profil pentru modele asemănătoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO