Politică

Traian Băsescu, aşteptat la Roşia Montană pentru a se informa despre proiectul minier

Traian Băsescu, aşteptat la Roşia Montană pentru a se informa despre proiectul minier

Autor: Mediafax

29.08.2011, 09:54 409

Preşedintele Traian Băsescu este aşteptat, luni, la Roşia Montană în judeţul Alba, şeful statului urmând să viziteze zona şi să se informeze despre proiectul minier, au declarat pentru MEDIAFAX surse din cadrul administraţiei locale.

Preşedintele Traian Băsescu ar urma să ajungă la Roşia Montană în jurul orei 10.30 şi va avea întâlniri cu reprezentanţii administraţiei, cu localnicii şi, totodată, se va informa despre proiectul minier propus să se dezvolte în zonă.

Vizita şefului statului la Roşia Montană vine după declaraţiile recente privind proiectul minier din zonă.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la TVR, că proiectul Roşia Montană trebuie să înceapă, menţionând că statul are nevoie de aur pentru a-l duce în rezervele BNR, care trebuie să ajungă la 200 de tone.

Băsescu declara, recent, la Sulina, că proiectul de la Roşia Montană "trebuie făcut", pentru că România are nevoie de acesta, "dar cu condiţia să fie renegociată partajarea beneficiilor", şeful statului adăugând că acest proiect nu poate fi pornit fără avizul Comisiei Europene.

El mai spunea că Guvernul "trebuie să aibă curajul" să le spună românilor că acest proiect trebuie făcut.

Premierul Emil Boc reafirma, vinerea trecută, că nu este un "fan" al proiectului Roşia Montană şi că prevederile contractului, nefavorabile statului român, ar trebui "revăzute", subliniind totodată că aşteaptă specialiştii să îi spun dacă este nevoie de acordul CE pentru demararea proiectului.

Roşia Montană Gold Corporation dezvoltă proiectul minier de la Roşia Montană, din Munţii Apuseni, având costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimează că va extrage 626.000 de uncii Troy de aur pe an timp de cinci ani de la inaugurarea minei. O uncie Troy este echivalentul a 31,1 grame de aur.

Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capitalul social, în timp ce statul român controlează 19,31% din acţiuni, prin firma Minvest Deva, iar alţi acţionari cumulează 0,23% din titluri.

Circa 30 de organizaţii non-guvernamentale de mediu îi cer preşedintelui Traian Băsescu să îşi retragă recentele declaraţii referitoare la proiectul de la Roşia Montană, considerate "presiuni inadmisibile asupra autorităţilor abilitate" să ia o decizie privind aprobarea sau respingerea acestuia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO