Politică

Traian Băsescu e trecutul. Dar cine îl mai apară pe Montesquieu?

Traian Basescu e trecutul. Dar cine il mai apara pe Montesquieu?

Autor: Iulian Anghel

07.07.2012, 13:06 3309

In decembrie trecut, Guvernul Boc a modificat legislatia electorala, stabilind comasarea alegerilor locale cu cele generale pentru, spunea premierul de atunci, "economii de 20 mil. euro". Formal, nu incalca nicio lege. Dar incalca in mod incalificabil, din considerente pur electorale, un principiu acceptat, anume ca nu schimbi regulile in timpul jocului, nu minti grosolan invocand "economii" acolo unde nu sunt doar pentru a-ti asigura tie un avantaj la urne.

Doar Curtea Constitutionala a impiedicat atunci un abuz. Am sustinut, in acea vreme, punctul de vedere al USL si, mai cu seama, pe cel al actualului ministru al justitiei, Titus Corlatean: atat face in ochii vostri democratia? 20 mil. euro?

Apararea lui Traian Basescu ar trebui sa fie, in aceste zile, fara fisura. Degeaba merge Ponta la Barroso sa-i explice ca in Romania nu s-au incalcat legi! Legile facute doar in interesul tau nu sunt legi, sunt catuse puse celorlalti. Mutilarea institutiilor in interesul tau sunt catuse puse celorlalti.

Cand te inhaitezi cu condamnati penal precum senatorul Voicu si votati cot la cot, pe mine nu ma ajuti sa respir. Cand noaptea ti se aseaza peste creier si proclami ca una dintre cele mai nefericite zile ale Romaniei este cea mai fericita zi din viata ta, pe mine ma sufoci.

Cum barezi drumul minciunii spuse de la tribuna Parlamentului?

Cand USL sustine ca, prin blocarea vetoului Curtii Constitutionale asupra procedurii de suspendare a presedintelui ne intoarcem la situatia de dinainte de 2010, are dreptate. Cu un mare amendament: nu PDL a dat dreptul Curtii sa blocheze o astfel de procedura, ci PSD. Mai precis, senatorul Sova printr-un amendament la legea Curtii Constitutionale. Acum, USL spune ca "manevra" ar apartine PDL si ar fi fost menita sa-l protejeze pe presedinte. Toti stiu ca nu e asa si toti continua sa minta. Razand. Rasul, felicitarile ca la o nunta de cartier, imaginile astea rostogolite pe ecrane! Nu mai au importanta penalii, traseistii, incompatibilii. Sa plece chiorul!

Sa plece. Sa fim complici. Sa-l dam jos! In fond, de ce nu? In primul tur al alegerilor prezidentiale trecute am votat cu Crin Antonescu. Iata-mi visul implinit la aproape trei ani de atunci. Crin presedinte!

"De ce-as fi trist?"
"Si totusi!"

Asa cum am spus in iarna trecuta ca manevra PDL de a comasa alegerile este un abuz, spun acum: tot ce s-a intamplat in aceste zile este un abuz. Abuzul nu are grade de comparatie. Nu-mi pasa nicidecum de "ingrijorarile" lui Barroso, ale guvernului german sau ale celui american. Dar nu pot crede in asigurarile lui Ponta sau Antonescu ca in aceasta tara legile sunt respectate. Legile sunt patrimoniul unei tari. Mai de valoare decat tot aurul din seiful Bancii Nationale. Ponta, ajuns in fruntea Guvernului, a reusit sa arata ca legile sunt ale lui si ale apropiatilor lui.

Inutil acum sa vorbesti despre Montesquieu, despre "spiritul legilor", despre moderatia in politica. Si, totusi, cartea asta a fost scrisa acum 250 de ani. Separarea puterilor in stat, limitarea puterilor, domnia legii. Omul asta este la temelia culturii politice occidentale. Vi se pare ca ei o duc rau?

Nu Traian Basescu trebuie aparat in aceste zile. Ci Montesquieu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO