Politică

Traian Băsescu în Parlament: Este esenţială adoptarea euro în următorii trei patru ani, altfel putem rămâne pe dinafară

Traian Băsescu în Parlament: Este esenţială adoptarea euro în următorii trei patru ani, altfel putem rămâne pe dinafară

Foto: Andreea Alexandru

Autor: Iulian Anghel

12.03.2013, 15:51 238

Adoptarea monedei euro în 2015 nu mai este un termen realist, dar România nu poate întârzia foarte mult pentru că, altminteri, riscă să rămână neintegrată, a susţinut preşedintele Traian Băsescu, în discursul rostit la această oră în faţa camerelor reunite ale Parlamentului.

Potrivit şefului statului, administraţia trebuie să înţeleagă faptul că, înainte de a intra în zona euro, companiile de stat trebuie să ajungă la un grad de rentabilitate acceptabil, altminteri aderarea ne va conduce direct spre eşec.

Îndeplinirea criteriilor de la Maastricht, obligatorii înainte de aderarea la zona euro, nu garantează succesul integrării, spune preşedintele.

El a arătat că România îndeplineşte criteriul stabilităţii macroeconomice - se poate finanţa la costuri în scădere de pe pieţele financiare şi are deficitului bugetar (maximum 3% din PIB) - sub 3%. Criteriul de fluctuaţie a cursului de schimb (plus/minus 15%) este îndeplinit. Mai rămâne de îndeplinit criteriul dobânzilor la credite (maximum 3,7%) şi cel al inflaţiei, a arătăt preşedintele, dar, a adăugat el, aceste probleme se pot rezolva relativ rapid printr-o colaborare între BNR şi Guvern.

“Dar, chiar dacă am îndeplinit toate criteriile de la Maastricht, succesul în zona euro nu este garantat", a arătat preşedintele, pentru că există state care au intrat în zona euro îndeplinind criteriile, dar au plonjat în criză pentru că economic nu au făcut faţă competiţiei.

“Înainte de a intra în zona euro avem obligaţia de a aduce companiile de stat la o rentabilizare acceptabilă. Privatizarea companiilor de stat nerentabile şi managementul privat în companiile de stat trebuie făcute înainte de a adera la zona euro. Dacă nu înţelegem aceste lucruri ne pregătim de acum pentru eşec.”

Şeful statului spune însă că aderarea la euro nu poate întârzia prea mult, în condiţiile în care ceea ce se prefigurează este o Europă cu două viteze, întârzierea adoptării euro riscând să lase ţara pe dinafară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO