Politică

Traian Basescu si Mircea Geoana: ce vor face daca vor veni la putere

Traian Basescu si Mircea Geoana: ce vor face daca vor veni la putere
30.11.2009, 23:06 112

Dincolo de zgomotul si perdeaua de fum care pun surdinasubiectelor importante, alegerile de duminica vor aduce schimbarimajore in peisajul politic, indiferent de cine va fi castigatorul,Mircea Geoana sau Traian Basescu. La ce ne putem astepta, in planeconomic, si intr-un caz si in celalalt? Pentru ca, practic, vomavea nu doar un presedinte, ci si un nou guvern. Daca Geoanacastiga, Guvernul se va forma in jurul PSD, iar daca va castigaBasescu, el va face tot posibilul sa formeze guvernul in jurulPD-L. ZF a cautat si prezinta dincolo de chestiunile colaterale -filme, stenograme - crezul economic al candidatilor care si-arputea pune amprenta pe functionarea viitorului guvern.

Zece teme de dezbatere

Mircea Geoana

Prioritatea zero: Iesirea din criza, prin crearea mai multorlocuri de munca sigure si bine platite. Cheltuirea banilor publicimai responsabil, investitii in constructia de locuinte, investitiiin infrastructura si adoptarea legii responsabilitatii fiscale,sunt pricipalele prioritati cuprinse in programul lui Geoana.

Cota unica de impozitare: Este nevoie de o cota de impozitareprogresiva, dar nu modificam cota unica in plina criza, trebuieintrodus un impozit de 20% pe salariile care depasesc 3.000 de leilunar. Profitul reinvestit trebuie scutit de impozit, a sustinutGeoana.

Impozitul forfetar: Ar putea fi eliminat, dar trebuie gasitesurse alternative de finantare care sa suplineasca veniturile lastat ce vor disparea, a aratat Geoana in declaratiile publice.

Cursul de schimb: Trebuie sa se evite ajustarea brusca acursului de schimb pentru a proteja populatia, a declaratGeoana.

ENERGIE: Sustine "crearea unui singur holding de stat indomeniul energiei", potrivit propriilor declaratii.

Bursa: A sustinut public suspendarea impozitului pe profitulobtinut din vanzarea actiunilor si in 2010, pentru stimulareainvestitiilor pe Bursa, masura fiind sustinuta si de PNL.

Sectorul imobiliar: Sustine crearea a 50.000 de locuintesociale, din fonduri publice, potrivit programului sau.

Agricultura: Trebuie incurajate investitiile in centre deprelucrare a produselor agricole si reconversia muncii din spatiulrural in meserii specifice spatiului rural. Tinerii trebuieincurajati sa ramana la tara si sa deschida ferme moderne, potrivitprogramului candidatului.

Sanatatea: Spitale moderne si medicamente ieftine pentru ceisaraci, potrivit programului lui Geoana.

TraianBasescu

Prioritatea zero: Iesirea din criza, restructurareacheltuielilor publice, stabilirea unui cadru de cheltuiala petermen mediu, adoptarea unei metodologii de planificare bugetaramultianuala, intarirea finantelor publice si revederea regulilor deajutor de stat, sunt masurile urgente aratate de programul luiBasescu.

Cota unica de impozitare: Cota unica de 16% trebuie mentinuta.Intr-un caz extrem ar putea fi majorata Taxa pe Valoare Adaugata,dar numai daca nu exista o alta solutie. Este adeptul scutirii deimpozit pentru profitul reinvestit, dupa cum a declarat in maimulte randuri.

Impozitul forfetar: A fost o masura buna, deoarece a eliminat obuna parte din evaziunea fiscala, a declarat Basescu de mai multeori.

Cursul de schimb: Actualul curs de 4,2-4,3 lei/euro este unuloptim, nu ajuta mult, dat nu saraceste grav populatia, a declaratBasescu.

ENERGIE: Doreste crearea a doua companii energetice nationale,dupa cum a afirmat public.

Bursa: PD-L, partidul care il sprijina pe Basescu, a initiat unproiect privind ridicarea pragului de detinere la SIF-uri de la 1%la 5%, care urmeaza sa fie dezbatut in Camera Deputatilor.

Sectorul imobiliar: Un guvern PD-L va continua programul "Primacasa" si in 2010, au spus liderii acestui partid.

Agricultura: Trebuie redus rapid numarul populatiei carelucreaza in agricultura. In 10-15 ani vom avea in agricultura 8-10%din populatia ocupata, fata de 30%, cat avem acum, potrivitprogramului lui Basescu.

Sanatatea: Spitalele trebuie transferate catre administratialocala pentru punerea lor sub controlul public.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO