Politică

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a ajuns la Palatul Victoria unde se întâlneşte cu V. Dăncilă pe tema sesizării CCR

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a ajuns la Palatul...

Autor: Valentin Pircalabu, Mediafax

23.04.2018, 12:06 48

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a ajuns la ora transmiterii ştirii la Palatul Victoria pentru a discuta cu premierul Viorica Dăncilă pe tema sesizării CCR cu privire la refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a o revoca pe Laura Codruţa Kovesi.

Ministrul Justiţiei a declarat, luni dimineaţa, la sediul ministerului, că, în funcţie de ce va discuta în cursul zilei cu premierul Viorica Dăncilă referitor la sesizarea CCR pe refuzul preşedintelui de a o revoca pe Kovesi, vor prelua, dacă este cazul, şi propuneri şi sugestii.

"Am dat o formă, un draft al sesizării, pe care o vom modifica, preluând o parte şi din raportul preşedintelui României. În funcţie de ce voi discuta cu doamna premier, dacă va fi cazul, vom prelua eventualele noi propuneri, sugestii. Nu este nemulţumirea mea pentru că eu nu am acţionat şi nu acţionez în nume personal, să am nemulţumiri personale. Cât priveşte conţinutul sesizării, cred că sunteţi convinse că nu pot să relatez în acest moment", a declarat ministrul Justiţiei.

Şeful statului a refuzat să dea curs cererii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, anunţând că motivele invocate de ministrul Justiţiei nu au fost de natură să îl convingă. Imediat după ce preşedintele României şi-a anunţat decizia, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că va fi sesizată Curtea Constituţională.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat pe 10 aprilie, întrebat dacă va fi sesizată Curtea Constituţională, în cazul în care şeful statului va refuza revocarea Laurei Codruţa Kovesi, că rolul ar reveni Guvernului şi premierul trebuie să îşi asume această poziţie.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, pe 11 aprilie, că aşteaptă mai întâi să vadă ce va face preşedintele Klaus Iohannis în privinţa revocării din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi, apoi va lua o decizie, dar a dat asigurări că ”îl va susţine pe ministrul Justiţiei”.

Pe 22 februarie, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a cerut revocarea şefei DNA, reţinând în sarcina acesteia 20 de „acte şi fapte de netolerat”. Printre acestea, Toader a menţionat ancheta în cazul OUG 13, refuzul de a se prezenta la audierile din Parlament, falsurile din dosare, lipsa unei reacţii adecvate în cazul presupuselor abuzuri de la DNA Ploieşti, precum şi afectarea imaginii României prin dezinformarea forurilor europene.

Timp de 80 de minute, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat, în sinteză, raportul de 36 de pagini privind activitatea managerială la nivelul conducerii DNA, reţinând în sarcina Laurei Codruţa Kovesi 20 de „acte şi fapte de netolerat”, pentru care a cerut revocarea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO