Politică

UDMR pretinde autonomie teritoriala si limba maghiara oficiala

UDMR pretinde autonomie teritoriala si limba maghiara oficiala

Marko Bela, presedintele UDMR

25.09.2006, 19:13 103

Presedintele UDMR Marko Bela a cerut autonomia Tinutului Secuiesc si impunerea limbii maghiare ca oficiala in aceasta regiune, dupa ani de zile in care subiectul a fost tabu.
Lideri UDMR si primari si alesi locali din Consiliul National al Secuilor s-au intrunit sambata la Miercurea Ciuc unde au vorbit despre posibilitatea ca in Tinutul Secuiesc (regiune formata din judetele Harghita, Covasna si Mures, cu populatie preponderent maghiara) sa se introduca autonomia teritoriala.
Pentru aceasta este nevoie de modificarea Constitutiei, propunerile liderului UDMR readucand in discutia publica articolul privind "statul national" si cel referitor la limba oficiala. Principalul obiectiv politic al Uniunii este renuntarea la definirea statului roman ca stat national, prin impunerea autonomiei teritoriale, iar acest punct din programul UDMR inflameaza de 16 ani spiritele in politica romaneasca.
Si ieri, dupa ce Marko a reafirmat aceste obiective ale comunitatii maghiare, reactiile politicienilor de pe tot spectrul politic au fost dure. S-a vorbit despre "secesionism" si "extremism", reactii identice de altfel cu cele la propunerile UDMR privind autonomia culturala, definitia, care apare in Legea Statutului Minoritatilor. Proiectul de lege care constituie unul din principalele obiective la guvernare al UDMR treneaza de luni bune in Parlament.
Marko Bela explica insa ca autonomia, fie ca se vorbeste de cea culturala, fie de cea teritoriala, este tot un fel de descentralizare, iar procesul de descentralizare este puternic acum in toata tara.
In viziunea politicianului UDMR, autonomia teritoriala presupune libertate in ceea ce priveste bugetul, adica comunitatea locala sa poata decide care ii sunt prioritatile, cum ar fi pe unde trece o autostrada. Acelasi lucru este valabil nu numai pentru Tinutul Secuiesc, ci si pentru toate judetele tarii, a aratat Marko. "Aceasta inseamna ca toate comunitatile locale sa-si poata pastra traditiile, limba, sa decida in privinta educatiei si a culturii si sa poata lua decizii si in ceea ce priveste bugetul, care nu va mai fi hotarat la Bucuresti", a declarat presedintele UDMR.
El sustine ca descentralizarea ar putea avea loc intr-un an si jumatate, urmand ca institutiile acum coordonate de la Bucuresti sa intre in subordinea administratiilor locale si a propus elaborarea de politici regionale in domeniul agricol si restructurarea regiunilor de dezvoltare economica intr-o forma care sa avantajeze comunitatea maghiara. Oficializarea limbii maghiare in Tinutul Secuiesc ar insemna ca maghiara ar deveni a doua limba oficiala din Romania, iar acest lucru presupune ca toti angajatii din administratie, justitie, medicina, politie, educatie vor fi obligati sa cunoasca limba maghiara pentru a putea profesa in regiune. La Bucuresti, reactia politicienilor fata de astfel de propuneri este violenta, ieri mai multi politicieni au cerut demisia lui Marko Bela din pozitia de vicepremier. Presedintele UDMR a fost acuzat ca a iesit din rezerva sa obisnuita si a facut declaratii impotriva spiritului european.
Insa, dincolo de aceste reactii dure, interventia lui Marko are o miza electorala puternica in sanul comunitatii maghiare. De mai bine de un an de zile in bazinul electoral al UDMR a aparut o alternativa, radicala, alcatuita din nemultumitii la politica moderata adoptata in ultimii ani de conducerea Uniunii. Radicalii, al caror mentor este pastorul Laszlo Tokes - aflat in conflict cu Marko Bela -, incep sa castige teren in fata Uniunii, mizand pe alegatorii minoritatii maghiare care reproseaza reprezentantilor lor din Parlament ca nu reusesc sa-si impuna obiectivele din programul politic, desi au facut parte din trei guvernari succesive. Scindarea electoratului pune sub semnul intrebarii intrarea in Parlament a UDMR, fie ca vorbim de alegerile la termen, fie de cele anticipate, iar aceasta amenintare a condus catre radicalizarea discursurilor liderilor UDMR.
Consiliul National al Secuilor, care intruneste primari si alesi locali din cele trei judete, a salutat declaratia lui Marko Bela si a anuntat ca va organiza referendumuri locale in sprijinul autonomiei. La reuniunea de sambata, primarii din cele trei judete si liderii UDMR au votat in unanimitate declaratia de constituire a "Uniunii pentru Tinutul Secuiesc".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO