Politică

UE exercită presiuni asupra Greciei în criza migraţiei

UE exercită presiuni asupra Greciei în criza migraţiei

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

25.01.2016, 16:46 126

Potrivit unor date publicate vineri de Frontex, Agenţia europeană pentru protecţia frontierelor externe, 108.000 de migranţi au sosit în Grecia în decembrie, totalul migranţilor în Grecia în 2015 ajungând astfel la 1,04 milioane - de cinci ori mai mulţi decât cu un an înainte.

UE a adoptat anul trecut măsuri financiare cu scopul de a ajuta Atena să facă faţă acestei situaţii, însă numeroase state membre consideră că Guvernul grec nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor lor. Dintre cele cinci centre de înregistrare a migranţilor ("hot spots") pe care Atena urma să le înfiinţeze, doar unul singur este operaţional în prezent.

"Dacă nu putem proteja frontiera externă a UE, frontiera greco-turcă, atunci frontiera externă Schengen va fi deplasată către Europa Centrală", a avertizat ministrul austriac de Interne Johanna Mikl-Leitner la sosirea la Amsterdam.

Spaţiul Schengen de liberă circulaţie în Europa cuprinde 26 de state, dintre care 22 sunt membre UE. Şase ţări au decis să reintroducă - temporar - controale la frontiere. Este vorba despre Germania, Austria, Franţa, Danemarca, Suedia şi Norvegia. Aceste controale pot rămâne în vigoare până în mai.

Ministrul suedez de Interne Anders Ygeman a insistat ca aceste centre de înregistrare a migranţilor prevăzute în Grecia şi Italia să nu rămână doar nişte idealuri. "În fond, dacă o ţară nu-şi îndeplineşte obligaţiile, vom fi nevoiţi să-i limităm legăturile cu spaţiul Schengen. Dacă nu vă controlaţi frontierele, acest lucru va avea consecinţe asupra libertăţii de mişcare", a declarat el.

- "Ajutorarea Greciei"

Excluderea unei ţări din spaţiul Schengen este posibilă conform prevederilor articolului 26 al acordului. În ceea priveşte o excludere a Greciei, Germania a evocat deja o asemenea idee anul trecut.

Comisarul european pentru Migraţii şi Afaceri Interne Dimitris Avramopoulos a subliniat însă că această posibilitate nu a fost discutată. "Nu s-a propus sau discutat aşa ceva. Ceea ce ar trebui să facem este să gestionăm mai bine controlul la frontierele externe. Este evident că statele vizate trebuie să facă mai mult şi suntem aici pentru a le ajuta", a declarat el.

Ministrul luxemburgez s-a pronunţat împotriva unei excluderi a Greciei, iar omologul său german Thomas de Maizière a declarat că doreşte ca spaţiul Schengen să rămână în situaţia actuală, dar că timpul presează.

Potrivit reglementărilor Schengen, verificările temporare la frontierele interne pot să fie prelungite pentru o perioadă de cel mult doi ani.

Pentru ca această dispoziţie să fie pusă în aplicare, statele UE este necesar să convină - la recomandarea Comisiei Europene (CE) - asupra unor "insuficienţe grave şi persistente" în controalele la frontierele externe ale Schengen şi care să pună în pericol existenţa însăşi a Uniunii Europene.

Decizia este aprobată cu o majoritate calificată, de către Consiliul European al celor 28 de şefi de stat şi de guvern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO