Politică

Un fost prefect are pe mână 8 mld. lei, dar puţin timp la dispoziţie pentru a restructura un minister cu multe hibe

Un fost prefect are pe mână 8 mld. lei, dar puţin timp la dispoziţie pentru a restructura un minister cu multe hibe

Autor: Alexandru Matei

09.02.2012, 00:04 895

Gabriel Berca va avea una dintre cele mai grele misiuni dintre miniştrii no­u­lui guvern condus de Mihai Răzvan Un­gureanu: aceea de a organiza alege­ri­le, în condiţiile în care 2012 este an electoral.

Deşi a declarat că primul său obiectiv este organizarea corectă a alegerilor, analistul politic Stelian Tănase spune că această misiune va fi una foarte grea.

"El va fi piesa de bază a guvernului, pe el va cădea cea mai mare greutate pentru că se ocupă de organizarea alegerilor şi Băsescu va face presiuni asupra lui, o va face şi Boc, iar prioritatea lui este câştigarea alegerilor de către PDL. Am văzut că a făcut din organi­zarea de alegeri corecte o prioritate, dar mă îndoiesc de acest lucru", spune Tănase.

Berca este membru al PDL din 2010, unde a venit după demisia din PNL. El a fost prefect al judeţului Bacău şi are studii în domeniul administraţiei publice la Institutul Naţional de Administraţie de la Bucureşti şi la Scoala Naţională de Administraţie ENA de la Paris.

"După CV nu putem spune dacă este bun la acest minister, este de profesie in­giner, dar nu ştim multe despre el, este pu­ţin cam agresiv în declaraţii", spune Ste­lian Tănase despre Gabriel Berca.

Conform programului de guvernare, o prioritate a noului executiv este trans­paren­tizarea cheltuielilor publice şi creş­terea eficienţie fiscal-bugetare.

Acesta este un obiectiv care deşi s-a aflat constant pe lista miniştrilor din frun­tea MAI în ultimii ani, rămâne încă una dintre cele mai mari probleme.

"Acesta este cel mai complicat minis­ter şi cel mai mult de lucru este la capitolul transparenţă", spune Tănase.

Deşi în ultimii ani au fost desfiinţate, co­masate sau restructurate 141 de agenţii gu­vernamentale, iar numărul de bugetari a fost redus cu 198.544 persoane în ultimii trei ani, ministerul mai are încă probleme la capitolul definirii rolului exact al struc­turilor din subordine şi deşi acest lucru se află pe lista de priorităţi a guver­nului Un­gu­reanu, este puţin probabil ca Berca să poată schimba ceva în cele câteva luni pe care le are la dispoziţie şi mai ales într-un an electoral.

"Ministerul are nevoie de o uriaşă schim­bare, de sus până jos, are nevoie de un reformator care să schimbe toţi acei di­no­zauri şi oameni paraşutaţi politic. Mă în­doiesc însă că Berca va putea face acest lu­cru pentru că oamenii din minister tre­buie să lucreze pentru el şi nu poate să îi ame­ninţe cu schimbarea", mai spune Tănase.

În primele sale declaraţii, Berca a vor­bit şi despre intrarea României în Spaţiul Schen­gen, el urmând să colabo­re­ze cu mi­nistrul de externe Cristian Diaco­nes­cu pen­tru că "România şi-a îndeplinit obiec­ti­vele şi este nefiresc ce se întâmplă".

De altfel, Mark Grey, purtător de cu­vânt al Comisiei Europene, a declarat că "ambele ţări (România şi Bulgaria - n. red.) îndeplinesc condiţiile necesare aderării la Spaţiul Schengen" şi că cele două ţări îndeplinesc condiţiile necesare.

Berca, ce va ţine frâiele unui minister cu peste 130.000 de angajaţi şi cu un buget de 8 miliarde de lei, va mai avea de rezolvat şi problema protestelor de stradă, care nu au încetat, în ciuda schimbărilor radicale prin care a trecut guvernul în ultimele zile.

"Fiecare om este important în această ţară. Sunt şi nemulţumiri. Important este semnalul pe care îl dăm să fie pe înţelesul oamenilor. Voi încerca să am un dialog cu fie­care dintre ei, atât cât îmi permite func­ţia şi cât am posibilitatea. În perspectivă, la MAI vom avea astfel de dialoguri, pentru că mă interesează ce spune strada", a declarat Berca înainte de audierile din faţa comisiilor parlamentare.

Curriculum Vitae

  • 43 de ani

  • Din 1995 până în 2004 Berca a ocupat mai multe funcţii la diferite firme private, de la inginer proiectant la Robinete Industriale SA până la director de vânzări la o altă firmă.

  • Intrarea în administraţie şi-a făcut-o pe funcţia de prefect al judeţului Bacău după ce timp de patru luni a fost director în cadrul primăriei municipiului Bacău.

  • A fost timp de aproape un an şef al Secretariatului General al Guvernului în Cabinetul Tăriceanu.

  • Din ianuarie 2008 decide numirea celor mai importanţi funcţionari publici din România din funcţia de membru al comisiei de concurs pentru recrutarea înalţilor funcţionari publici.

  • Pe durata mandatului de prefect a studiat în Franţa la Scoala naţională de administraţie ENA din Paris.

  • El a demisionat din PNL în 2010, fiind cooptat de PDL, unde a preluat conducerea filialei judeţene Bacău, pentru influenţa sa la nivelul judeţului, considerat fief al PSD.

PRIORITĂŢI

  • Organizarea corectă a alegerilor

  • Transparentizarea administraţiei şi eficientizarea structurilor din subordine

  • Intrarea în Spaţiul Schengen

PROGRAM

  • Consultarea online a situaţiei fiscale personale la zi şi posibilitatea plăţii taxelor online.

  • Transparenţa cheltuielilor publice, creşterea eficienţei politicii fiscal-bugetare şi îmbunătăţirea predictabilităţii acesteia, prin promovarea Codului finanţelor publice locale.

  • Regândirea regiunilor economice de dezvoltare pentru a promova dezvoltarea durabilă.

  • Reorganizarea serviciilor publice deconcentrate prin transferul de atribuţii către autorităţile publice locale şi preluarea atribuţiilor de control, monitorizare şi inspecţie de către prefect.

  • Dezvoltarea capacităţii de combatere a fraudelor în cooperare cu celelalte instituţii de aplicare a legii.

  • Profesionalizarea personalului încadrat în poliţia locală.

  • Revizuirea legislaţiei privind statutul şi funcţionarea firmelor private de pază, protecţie şi transport valori prin instituirea unor reguli mai stricte privind selecţia personalului.

  • Definirea în mod clar a atribuţiilor specifice personalului fiecărei structuri de poliţie, jandarmerie şi poliţie locală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO