Politică

Uniunea Europeană a început să joace dur în meciul Brexitului. Comisia Europeană a tras prima rafală spre City-ul londonez

Partidul conser­vator al premierului Theresa May a fost decimat în alegerile anticipate provocate de aceasta pentru a obţine un mandat ferm pentru Brexit

Partidul conser­vator al premierului Theresa May a fost decimat în alegerile anticipate provocate de aceasta pentru a obţine un mandat ferm pentru Brexit

Autor: Bogdan Cojocaru

15.06.2017, 00:05 4259

Într-o Mare Britanie cu o guvernare slăbită politic, axa Berlin-Paris însămânţează o idee sfidătoare pentru Londra: UE a lăsat uşa deschisă pentru britanici dacă aceştia renunţă la Brexit.

Pe premierul britanic pro-Brexit Theresa May pun presiuni şi foştii şefi de guvern John Major şi David Cameron. La fel face şi Financial Times, care, prin opinia editorialis­tului Gideon Rachman, avertizează că Emmanuel Macron, preşedintele Franţei şi liderul unui partid care va domina parla­mentul, „monsieur Europa cel de neoprit“, după cum îl descrie France24, nu-i va arăta Theresei May niciun pic de milă.

Între timp, Comisia Europeană a tras prima rafală spre City-ul londonez de după votul pentru Brexit, propunând măsuri care pot forţa centrele de clearing care-şi desfă­şoară  acolo o mare parte din operaţiuni în euro să se mute în UE.

De asemenea, casele de clearing mai mari, „sistemice“, din afara UE ar urma să fie supuse unei supravegheri mai dure. Centrele de clearing, intermediari care echilibrează balanţa de plăţi între cumpărători şi vânzători, sunt considerate o comoară pentru City, cel mai mare centru financiar al lumii.

Din Germania, un aliat al cancelarului Angela Merkel le-a transmis producătorilor auto din ţara sa că după Brexit va trebui să dea prioritate afacerilor cu partenerii comerciali europeni în dauna celor britanici.

În Marea Britanie, unde partidul conser­vator al premierului May a fost decimat în alegerile anticipate provocate de aceasta pentru a obţine un mandat ferm pentru Brexit, se acumulează presiuni chiar din interiorul cabinetului pentru un Brexit „moale“, favorabil afacerilor, notează FT.

O astfel de abordare a ieşirii Marii Britanii din UE ar putea implica extinderea participării ţării la uniunea vamală sau relaxarea poziţiei faţă de rolul Curţii Europene de Justiţie în domenii precum cooperarea UE-Marea Britanie.

Ministrul german de finanţe Wolfgang Schäuble, cel mai longeviv şi influent ministru din cabinetul lui Merkel, a declarat recent că Marea Britanie va fi primită cu bucurie înapoi în UE dacă britanicii se decid că nu mai vor să părăsească Uniunea.

„Guvernul britanic a spus că rămâne cu Brexitul. Respectăm această decizie. Dar dacă vor vrea să-şi schimbe decizia, desigur, vor găsi uşile deschise“, a spus pentru Bloomberg ministrul de finanţe.

Rugat să comenteze declaraţiile lui Schäuble, Macron a spus că „uşa stă deschisă pentru ideea ca Marea Britanie să rămână în UE“. El a avertizat totuşi că „pe măsură ce negocierile înaintează, întoarcerea va fi din ce în ce mai dificilă“.

Mai multe detalii pe www.zf.ro

Ca şi cancelarul Merkel, Macron şi-a exprimat speranţa că „negocierile pentru Brexit vor începe cât mai curând posibil, într-o manieră coordonată la nivel European“.

Fostul premier britanic John Major i-a spus lui May că „un Brexit dur nu a fost sprijinit de electorat“, iar predecesorul său, David Cameron a afirmat că May ar trebui să discute cu partidul Laburist, de opoziţie, pentru că vor exista presiuni pentru un „Brexit mai moale“, iar parlamentul „merită să aibă un cuvânt de spus“. Mai mulţi miniştri din cabinetul lui May complotează pentru forţarea premierului să promoveze un Brexit „moale“. Zvonurile spun că ministrul de finanţe Philip Hammond face presiuni pentru ca ţara sa să rămână în uniunea vamală după Brexit pentru a putea profita de comerţul lipsit de taxe, deşi acest lucru înseamnă ca Marea Britanie nu va putea avea propriile acorduri comerciale.

Discuţiile pentru Brexit ar trebui să înceapă săptămâna viitoare.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO