Politică

Update: Ponta arată instituţia care lucrează "miliţieneşte": Curtea de Conturi, zice să nu investim

Update: Ponta arată instituţia care lucrează...

Autor: Departamentul Economic

18.04.2015, 10:08 356

Premierul Victor Pona a precizat, vineri, că instituţia de control la care s-a referit, joi, ca lucrând după "o cale miliţienească" este Curtea de Conturi, unde unii inspectori procedează ca în 1989 şi se opun alocării de bani pentru investiţii.

El a susţinut declaraţia la Beclean (judeţul Bistriţa-Năsăud), după ce a asistat la ceremonia de înmânare a cheilor pentru 64 de apartamente construite de către Agenţia Naţională pentru Locuinţe şi la inaugurarea noului sediu al Primăriei oraşului Beclean.

"Vreau să clarific acum: cei la care m-am referit ca urmând o cale miliţienească sunt unii inspectori de la Curtea de Conturi, care gândesc ca înainte de 1989. Noi dăm bani pentru investitii, ei zic să nu se facă investiţii", a spus Ponta.

Ulterior, la România TV, şeful Guvernului a arătat că problema este generată de unii inspectori ai Curţii de Conturi care împiedică instituţiile publice şi companiile de stat să cheltuiască bani pentru investiţii, impunând reguli mai stricte pe lângă cele europene.

"Nu toată lumea, ci anumiţi oameni, cu o gândire de dinainte de 1989, vin şi blochează toate proiectele de investiţii şi după aia ne supărărim că nu cheltuim banii de investiţii. Stăm cu banii în conturi, primăriile, instituţiile publice, companiile naţionale şi nu putem cheltui că vin oameni de la Curtea de Conturi care le spun că nu au voie să cheltuie. E o gândire total greşită, care nu ţine cont de faptul că nu mai suntem înainte de 1989, ci în secolul XXI şi că, respectând toate regulile europene, nu trebuie să facem noi reguli şi mai stricte. Este o chestie de blocaj administrativ", a spus Ponta.

În rapoartele anuale, Curtea de Conturi a semnalat diferite nereguli în alocarea de către administraţia centrală a unor bani pentru investiţii şi derularea acestor proiecte.

Joi, prezent la bilanţul Consiliului Concurenţei, Ponta a felicitat instituţia pentru că a pus accentul pe prevenţie şi nu a urmat tendinţa altor structuri de a urma "o cale miliţienească", structuri pe care el, în mod informal, le numeşte ca fiind ale "Republicii Socialiste România".

"Vreau să apreciez în mod special că, deşi o instituţie de control şi prevenţie, mi-a plăcut faptul că aţi pus accentul pe prevenţie, nu aţi urmat tendinţa altor instituţii din România de a merge pe o cale miliţienească. Nu dau nume şi nu precizez la cine mă refer, că unii sunt în sală şi ştiu că, în discuţiile informale, le spun "Instituţiile Republicii Socialiste România", pentru că s-au întors la anumite practici", a spus Ponta, în discurs.

Ulterior, întrebat de presă la cine s-a referit prin această afirmaţie, Ponta a afirmat că a vizat o instituţie de control.

Întrebat în continuare dacă s-a referit la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) sau la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), Ponta a răspuns: "Nu se ocupă DNA şi DIICOT de controale".

La insistenţa presei de a întreba dacă, atunci, s-a referit la Direcţia Antifraudă din cadrul ANAF, Ponta a conchis: "Vă spun eu altădată".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO