Politică

UPDATE Ungureanu asigură FMI şi CE că va respecta angajamentele asumate de fostul Guvern

Ungureanu asigură FMI şi CE că va respecta angajamentele asumate de fostul Guvern

Autor: Ovidiu Barbulescu

22.02.2012, 12:38 301

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a transmis, miercuri, oficialilor Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene că i-a invitat la Bucureşti pentru a-i asigura personal că noul Guvern va respecta angajamentele asumate de fostul Cabinet în relaţia cu cele două instituţii finanţatoare.

Într-o întâlnire organizată la Palatul Victoria, premierul i-a prezentat membrilor FMI şi CE pe miniştrii prezenţi la discuţie, şi anume pe titularii portofoliilor de la Finanţe, Economie, Transporturi şi Justiţie.

"Ţara este, în momentul de faţă, pe cale de a se pregăti foarte bine pentru a rezista oricărui posibil şoc economic extern", a spus Ungureanu, la finalul discuţiilor.

El a arătat că s-a discutat şi despre modul în care ar putea fi "flexibilizate" hotărârile unor guverne din interiorul UE referitoare la muncitorii români, arătând că este nevoie ca Uniunea Europeană, în principal statele reticente în acceptarea acestor muncitori, să înţeleagă că este vorba de un drept esenţial al Uniunii şi că beneficiul este mutual.

FMI arată, într-un comunicat, că noul Guvern şi-a reconfirmat angajamentele asumate de România privind programul cu Fondul, UE şi Banca Mondială şi că acesta decurge conform planului.
Astfel, cea de-a patra revizuire a acordului va intra la sfârşitul lunii martie în boardul FMI, notează instituţia financiară.

Ungureanu i-a invitat pe şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, şi directorul pentru România al Directoratului General al Comisiei Europene, Istvan Székely, să vină, miercuri, la Bucureşti, pentru o "întâlnire de lucru" pe teme economice actuale, care nu va viza şi scrisoarea de intenţie.

El a declarat, marţi, că Guvernul va transmite oficialilor FMI şi CE un semnal de continuitate privind respectarea angajamentelor convenite de fostul Cabinet şi va permite noilor miniştri să se "acomodeze" cu membrii misiunii.

În luna martie a anului trecut, autorităţile de la Bucureşti au decis să prelungească înţelegerea cu FMI încheiată în 2009 printr-un acord de tip preventiv în valoare de circa 3,5 miliarde de euro.

Acordul cu FMI este însoţit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială, bani care nu au mai fost viraţi în acordul anterior. Banca Mondială a acordat împrumutul în luna decembrie a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO