Politică

Uptown, restaurantul unde Băsescu a pus la cale Mişcarea Populară. Cine sunt proprietarii şi bucătarul şef

Uptown, restaurantul unde Băsescu a pus la cale...

Autor: Ioana Mitu

07.04.2013, 21:23 1646

Preşedintele Traian Băsescu a pus la cale Fundaţia Mişcarea Populară, luni, la restaurantul Uptown, când a ieşit cu fondatorii ONG-ului. Preşedintele a lipsit la lansarea fundaţiei iniţiată de consilierii săi.

Restaurantul Uptown este încă din 1999, când s-a deschis, unul din locurile preferate ale oamenilor de afaceri care vin aici să încheie tranzacţii sau să sărbătorească deal-uri de sute de mii de euro.

Puţini ştiu însă despre Asiye Oghan şi chef Florin Pârvulescu, cei doi oameni care fac restaurantul să meargă de 14 ani.

Colaborarea celor doi a început în 1999 când „ Chef Florin Pârvulescu mi-a fost recomandat de un partener de afaceri. L-am văzut la muncă, am văzut că este o persoană responsabilă căreia îi place ce face şi i-am propus să lucrăm împreună“, spune Asiye Oghan.

Cei doi fac o echipă bună, vineri sau sâmbătă vizitează împreună pieţele pentru ingrediente, discută şi stabilesc  meniul pentru  săptămână următoare. „Nu există certuri pentru că eu îl ascult pe el, iar el pe mine şi decidem împreună care e cea mai bună soluţie“. De altfel, Chef Florin nu vorbeşte mult, spune ce are de spus - „mâncarea nu-i spectacol, mănânci când ţi-e foame. Secretul unei bucătării reuşite stă în muncă multă“ - şi apoi coboară repede în bucătărie pentru că e nevoie de el. Are în subordine 15 oameni care sunt o echipă de mai mult de patru ani. Cheful nu crede neapărat în experimente, deşi e la curent cu tot ce se întâmplă în lumea gastronomiei haute cuisine. Îi place în mod deosebit de Gordon Ramsey pentru tăria şi perseverenţa sa ca individ şi i-ar plăcea să mănânce la restaurantul de stele Michelin Fat Duck. S-a jucat şi cu bucătăria moleculară, dar n-ar schimba meniul de la Uptown doar pentru a-l face mai „trendy“.

Asiye Oghan pare la fel de retrasă ca chef Florin, nu-i place să vorbească mult, dar povesteşte cu drag dacă e întrebată de businessul său. Femeia de afaceri are un master în finanţe, absolvit în New York şi înainte să vină în Bucureşti a lucrat în domeniul bancar, în Turcia. Când soţul său a primit un post în Bucureşti, ea şi-a dat demisia şi l-a urmat şi pentru că trebuia să facă ceva în noul oraş şi era pasionată de gătit, a deschis Uptown. Secretul său în business e  acelaşi ca şi cel al lui chef Pârvulescu în bucătărie-  muncă multă . „ În fiecare zi sunt aici şi mă implic în fiecare aspect, de la meniu la designul de interior. La început eram aici şi sâmbăta şi duminica“. Între timp Asiye Oghan  a făcut şi trei luni cursuri de pati­serie la şcoala Cordon Bleu din Londra, iar implicarea sa în bucătărie înseamnă realizarea produselor de patiserie şi a deserturilor din meniu.

„Căutăm mereu să venim cu noutăţi, fie că vorbim despre reţete cu ingrediente cunoscute, populare, sau cu ingrediente noi, cum ar fi quinoa, o cereală foarte hrănitoare şi sănătoasă, care şi-a făcut loc în ultimii ani şi pe piaţa locală. De altfel trendul interna­ţional de anul acesta este de a reveni la reţetele simple şi de a savura gustul de bază al preparatului. Totuşi, am observat că în Istanbul şi în Bucureşti, în momentul de faţă, la mare căutare sunt steak house-urile“.

„Românii sunt însă imprevizibili. Există o bază de clienţi care preferă reţetele clasice, incluzand aici peştele sau fripturile la grătar şi alţii care sunt deschişi la noutăţile propuse de Uptown. Spre exemplu, în ultima perioadă am diversificat felurile care includ carne de pasăre adăugând în meniu reţete pe bază de prepeliţă sau fazan.“

Inspiraţia pentru meniu vine uneori şi din călătoriile dese pe care proprietara Uptown le are în străinătate. Recent a fost în Barcelona unde a mâncat la restaurantul cu  Roca Moo, patronat de bucătarul de stele Michelin  Joan Roca. Dintre restaurantele sale preferate se numără însă cele de peşte cum e Momo din Amsterdam, Kordon din Istanbul sau Ottolenghi, cu specific medite­ranean,  din Londra

„Nu îmi place neapărat mâncarea haute cuisine şi prefer  să simt gustul de bază al preparatelor, îmi plac ingrediente cât mai simple.“

Anul acesta Asiye Oghan şi chef Florin Pârvulescu nu-şi propun schimbări prea drastice, poate mai multe evenimente precum degustări de vinuri, iar aşteptările  sunt optimiste, „sperăm să fim anul ăsta cel puţin la nivelul din 2012.“

Perioada cea mai bună pentru Uptown a fost 2004-2010 când restaurantul avea creşteri de 30% în fiecare an. Între timp a venit criza  şi piaţa s-a  schimbat, mai ales că numărul de restaurante din Bucureşti a crescut „prea  mult pentru baza de clienţi existentă“.

Cu toate astea, la ora prânzului restaurantul începe să se anime, rezervările apar pe rând,  un bărbat într-un  costum impecabil intră vorbind la telefon, iar o doamnă îşi aşteaptă cafeaua şi probabil partenerul de discuţii.

Meniul trebuie pregătit şi atmosfera întreţinută, la Uptown începe se pare că începe o nouă zi de muncă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO