Politică

USL câştigă alegerile legislative. PD-L, erodat de anii de austeritate

USL câştigă alegerile legislative. PD-L, erodat de...

Autor: Iulian Anghel

09.12.2012, 19:51 4213

USL a câştigat detaşat alegerile legislative aşa cum indicau, de altfel, sondajele din campanie şi va forma Guvernul având o susţinere parlamentară extrem de confortabilă de aproximativ 55% (CURS 57,58%, CCSB 56,8%) ceea ce-i permite să guverneze fără niciun alt sprijin parlamentar.

Uniunea Social Liberală, constituită din PSD, PNL şi PC, a obţinut aproximativ 54% din voturi la Camera Deputaţilor şi 54% din voturi la Senat.

Erodat de anii de austeritate, PD-L, "scufundat" în cadrul Alianţei România Dreaptă (ARD) nu a primit decât 19%.

În 2008, PSD şi PC au obţinut 33% din voturi la Cameră, PNL 18%, deci împreună cele trei partide care sunt astăzi aliate în USL au avut 51%. PD-L a avut 32% din voturi la Cameră în 2008.

La Senat, cele trei partide din USL au avut în 2008 53% din voturi, iar PD-L 33%.

USL primeşte astfel cel mai mare scor înregistrat vreodată de o alianţă în alegeri, după scrutinul din 20 mai 1990 când FSN a câştigat 67% din voturi (76% din mandate după redistribuire) următorii competitori PNL şi UDMR obţinând fiecare ceva mai mult de 7% din voturi.

După alegerile din “duminica orbului”, 22 mai 1990, niciun partid sau alianţă politică nu a mai obţinut o majoritate de 50% din voturi şi a trebuit să negocieze alianţe, ceea ce nu mai este cazul acum.

Peste 18 milioane de romani cu drept de vot au fost aşteptaţi ieri la urne, dar vremea rea i-a ţinut pe mulţi în case: la ora închiderii urnelor prezenţa la urne a fost de 36,54% (la ora 18:00).

Ce mai rămâne de văzut este cum aceste procente obţinute se vor traduce în mandate parlamentare şi câte mandate au fost obţinute “din prima” (adică cu peste 50% din voturi), pentru că în funcţie de acest factor vor fi redistribuite celelalte mandate unde se va ţine seama şi de voturile totale obţinute de competitorii partidelor.

De mare interes va fi şi poziţia figurilor politice cunoscute care s-au înscris în cursa electorală - dacă îşi câştigă mandatul încă din prima fază sau trebuie să aştepte redistribuirea care este şi o loterie având în vedere că a ieşi în frunte într-un colegiu nu garantează automat intrarea în Parlament, pentru că, în această a doua fază are importanţă ce au făcut şi ceilalţi competitori.

Diferenţa foarte mare dintre competitori ar putea face ca în Parlament să ajungă mult mai mulţi parlamentari decât cele 452 de colegii de senatori şi deputaţi pentru că în a doua fază a reîmpărţirii funcţionează “compensarea” adică se atribuie mandate în funcţie de voturile totale obţinute de candidaţii partidelor, chiar dacă acestea nu au câştigat colegii.

Acum că lucrurile sunt clare pe zona ponderii parlamentare, în următoarele zile chestiunea besenţiuală va fi cea a desemnării premierului. Aceasta a fost în ultimele zile de campanie adevărata miză, după ce a fost limpede că USL va avea un scor net deasupra altora care nu pot pretinde să ajungă la putere prin prisma voturilor obţinute.

Preşedintele Traian Băsescu a lăsat să se înţeleagă că nu-l va desemna ca premier pe Victor Ponta, dar este riscantă o altă desemnare în urma votului zdrobitor obţinut ieri de USL cu atât mai mult cu cât premierul în funcţie este opţiunea Uniunii şi pentru poziţia de viitor şef al Executivului.

În USL au început de mai multă vreme discuţiile pentru împărţirea portofoliilor în viitorul guvern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO