Politică

Vâlcov: Bugetul va fi trimis în Parlament pe 10 decembrie, nu vor fi creşteri de taxe

Vâlcov: Bugetul va fi trimis în Parlament pe 10...

Autor: Liviu Dadacus

24.11.2014, 16:00 382

”Vineri vom avea bugetul definitivat. Va fi liber până marţi, iar marţi vine Comisia Europeană şi FMI. De pe 2 până pe 10 îl vom pune în dezbatere, iar probabil pe 10 decembrie, când va pleca Comisia, vom veni cu el în Parlamet şi în dezbatere. Mi-aş dori foarte mult ca până la sfârşitul sesiunii să îl şi finalizăm, undeva pe 19 decembrie cred că ne-am putea încadra cu aprobarea bugetului pentru anul viitor”, a spus ministrul Vâlcov.

El a precizat că bugetul nu va conţine majorări de taxe şi impozite şi că Executivul ia în calcul adoptarea unor măsuri de relaxare fiscală.

”Noi deja, datorită conformării şi gradului de colectare mai bun, preconizăm că vom putea să facem liniştiţi bugetul cu tot ceea ce am adoptat până azi, ba chiar ne gândim la unele măsuri suplimentare de relaxare fiscală”, a spus Vâlcov, care a arătat că nu poate spune până vineri care vor fi aceste măsuri, atunci fiind definitivat bugetul şi că, oricum, premierul este cel care le va comunica.

Întrebat dacă printre măsuri e inclusă şi reducerea TVA, Vâlcov a precizat: ”Putem să ne gândim inclusiv la asta”.

”În urma negocierilor şi discuţiilor pe care le vom avea cu FMI, e posbil (să ne gândim la reducerea TVA, n.r.) şi la anumite produse, dar e posibil să ne gândim şi la general”, a adăugat Vâlcov.

Pe de altă parte, Ministerul Finanţelor a anunţat săptămâna trecută că proiectul de buget pentru anul viitor va fi supus dezbaterii publice după data de 10 decembrie, când se va încheia misiunea comună FMI - CE, care va veni pe 2 decembrie la Bucureşti strict pentru discuţii pe această problematică.

"Misiunea este una dedicată strict proiectului legii bugetului, nu reprezintă o misiune de evaluare a angajamentelor pe care ţara noastră şi le-a asumat în faţa FMI în cadrul acordului de tip preventiv semnat între partea română şi reprezentanţii creditorilor externi", se arată într-un comunicat transmis miercurea trecută de ministerul Finanţelor.

Ulterior discuţiilor cu reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale, proiectul legii bugetului pentru anul viitor va fi supus dezbaterii publice şi transmis Guvernului spre aprobare, se mai spune în comunicatul Finanţelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO