Politică

Valeriu Stoica (PD-L): Cea mai mare greseala ar fi acum majorarea fiscalitatii

Valeriu Stoica (PD-L): Cea mai mare greseala ar fi acum majorarea fiscalitatii
25.02.2009, 00:00 60

"Daca nu poti face bine fereste-te sa faci rau. Economia mondiala este un bolnav al carui tratament nu-l cunoaste nimeni. Este mai bine asadar ca bolnavul sa fie lasat sa se vindece cu anticorpii lui", spune Valeriu Stoica, intr-un interviu pentru ZF. Cu alte cuvinte, economia, inclusiv cea a Romaniei, trebuie lasata in pace sa se vindece de la sine?

"Programele anticriza sunt, punctual, folositoare. Dar o interventie masiva a statului de felul nationalizarii unor industrii este paguboasa pentru ca presupune cheltuieli mari din buzunarul cetatenilor - ceea ce face programul anticriza al SUA. Vorbim despre nationalizari ca si cum statul ar fi o notiune abstracta. Or, statul se finanteaza din contributia cetatenilor sai. Riscul in urma unor astfel de demersuri este sa creasca povara fiscala si sa ii impinga in faliment si pe cei profitabili. Or, regula este sa-i lasi in pace pe cei care sunt profitabili", spune Stoica.
Chiar inainte de adoptarea bugetului in Parlament, in mediul politic a fost examinata ipoteza majorarii unor taxe si impozite in cazul in care veniturile preconizate nu se vor realiza. Programul anticiriza al guvernului presupune cheltuieli de peste 10 mld. euro, din veniturile viitoare.
"Romania este intr-un moment in care banii, cat sunt, trebuie sa mearga in investitii, nu in consum. Acum trebuie sa investesti atat cat ai. A folosi banii pentru a-i salva pe cei care au produs aceste perturbari este contraproductiv pentru ca vei fi obligat sa cresti povara fiscala si sa-i indatorezi si mai mult pe cei care inca rezista", spune Stoica.
Observatiile sale sunt importante pentru ca ele puncteaza un subiect disputat in conditiile unei crize, anume stimularea revenirii economice fie prin investitii, fie prin cresterea consumului - acest ultim aspect fiind mai aproape de de viziunea PSD, partenerul PD-L la guvernare.
De asemenea, in PSD se vehiculeaza chiar ipoteza revenirii la cota progresiva de impozitare in ideea ca asa veniturile statului vor creste. "Este contraproductiv sa impovarezi pe cei care rezista, daca nu doresti sa-i arunci in faliment", intareste Stoica.
Ce este de facut atunci, statul sa stea pe margine ca spectator si sa asiste la "insanatosirea" economiei de la sine?
"Trebuie inlaturati factorii perturbatori. Un bolnav nu se vindeca doar de la medicamente, ci si daca este scos din mediul infectios in care a trait, daca isi schimba modul de viata. Or, factorii perturbatori au fost chiar incalcarea regulilor economiei de piata in interiorul capitalismului. Nu ai concurenta libera cand ai doar doi jucatori pe aceeasi piata. Trebuie reguli stricte de limitare a segmentului de piata care poate fi acaparat de un singur jucator. Dupa mine, ar trebui sa fie limitata cota de piata pentru un jucator la maximum 5% din acea piata pentru ca regulile economiei presupun existenta mai multor jucatori", spune Stoica.
Dar acest lucru este factorul principal pentru situatia de acum? "Capitalismul nu este in sine vinovat pentru criza, ci exista o arhitectura a capitalismului care ar trebui sa supravegheze economia. Dar nationalizarea nu este o solutie. Daca, pe termen scurt, este nevoie de o supraveghere a statului, asta trebuie sa fie o solutie temporara. Statul trebuie sa urmareasca regulile, dar statul nu se poate supraveghea pe sine insusi", spune Stoica.
Daca lucrurile stau asa si singura solutie sunt reguli fixe pentru economie, fara nuante, atunci ce rol mai au ideologiile politice?
"Au un rol enorm, mai ales in aceste momente. Pe mine, care sunt un om de dreapta, ce ma intereseaza de pilda este cati bani imi ia statul din buzunar. Ma intereseaza in primul rand sa fiu contribuabil si nu asistat. In al doilea rand ma intereseaza ce face statul cu banii mei. Sunt de acord sa fie redistribuiti, dar vreau sa stiu in ce conditii. Eu as limita, de pilda, drastic ajutorul de somaj. Nu poti primi ajutor de somaj fara sa faci nimic. Romania este o tara murdara. Cei care primesc ajutor pot contribui in schimbul acestor bani ca ea sa se curateasca.
Pe mine ma uimesc uneori oameni care platesc impozite chiar foarte mari la stat si care spun ca nu sunt interesati de politica. Cum sa nu fii interesat de ce face statul cu banii tai? Daca tot platesc biletul in autobuz trebuie sa vreau sa merg cu un autobuz bun, nu cu unul prost", spune Stoica. "Criza este momentul in care socialismul isi arata fata. Adversarii capitalismului viseaza la un nou tip de socialism. Cred insa ca noi nu avem de ales acum intre capitalism si socialism, ci intre capitalismul liberal si capitalismul etatist. Nu poate fi vorba despre o intoarcere la socialism".
Formula de guvernare in Romania este totusi una intre un partid cu orientare de dreapta (PD-L) si altul de stanga (PSD). Cum pot ele colabora de vreme ce doctrina devine dintr-o data atat de importanta fiindca ea justifica un mod de abordare economica - interventia statului sau non intervetia sa pe un anume segment al pietei?
"Din fericire guvernam cu un PSD care nu mai are mirajul trecutului. Sunt oameni lucizi, sunt social-democrati, nu socialisti", opineaza Stoica - in trecut unul dintre oamenii din PD-L reticenti la o alianta dintre partidul sau si PSD.
Cat crede strategul PD-L ca va rezista aceasta guvernare si cum s-a ajuns la aceasta formula? "Acest guvern isi va duce mandatul la capat daca ambii parteneri vor intelege fair-play-ul. PD-L este decis sa mearga inainte cu fair-play".
Totusi, anul acesta vor avea loc alegeri europene si alegeri prezidentiale si este de presupus ca cele doua partide se vor confrunta decisiv de vreme ce ambele doresc sa castige presedintia. Cat vor perturba campaniile electorale guvernarea? "Campania pentru alegerile europarlamentare tine o luna, iar confruntarile nu vor fi dure pentru ca fiecare partid va trebui sa vina cu un program european. Campania pentru alegerile prezidentiale tine si ea tot o luna, dupa care se poate intra pe un nou fagas, fara surse de tensiune", sustine Stoica, care admite ca si-ar fi dorit un guvern al partidului sau impreuna cu liberalii. "Liberalilor le-am oferti mai mult decat obtinusera ei in alegeri. Le-am oferit presedintia Camerei Deputatilor (pentru Calin Popescu-Tariceanu - n.n.) si jumatate din posturile din guvern. Aveam, asadar, paritate, desi ei nu obtinusera 20% din voturi. Insa au refuzat pretinzand functia de prim-ministru pe care nu le-o puteam oferi din pozitia de partid cu cea mai mare pondere parlamentara", isi reaminteste Stoica.
El afirma insa ca acum lucrurile in coalitia PSD-PD-L merg bine, iar proiectele mari cum ar fi cota unica nu pot fi puse in discutie.
 
 
Socialismul nu va invia
Reporter: Ce sens mai au ideologiile in momente de criza?
Valeriu Stoica: Criza este momentul in care socialismul isi arata fata. Adversarii capitalismului viseaza la un nou tip de socialism. Cred insa ca noi nu avem de ales acum intre capitalism si socialism, ci intre capitalismul liberal si capitalismul etatist. Nu poate fi vorba despre o intoarcere la socialism.
Rep.: Formula de guvernare in Romania este totusi una intre un partid cu orientare de dreapta (PD-L) si altul de stanga (PSD). Cum pot ele colabora de vreme ce doctrina devine dintr-o data atat de importanta?
V.S.: Din fericire guvernam cu un PSD care nu mai are mirajul trecutului. Sunt oameni lucizi, sunt social-democrati, nu socialisti.
Rep.: Cat va rezista aceasta guvernare?
V.S.: Acest guvern isi va duce mandatul la capat daca ambii parteneri vor intelege fair-play-ul. PD-L este decis sa mearga inainte cu fair-play.
Rep.:Totusi, anul acesta vor avea loc alegeri europene si alegeri prezidentiale si este de presupus ca cele doua partide se vor confrunta decisiv de vreme ce ambele doresc sa castige presedintia.
V.S.: Campania pentru alegerile europarlamentare tine o luna, iar confruntarile nu vor fi dure pentru ca fiecare partid va trebui sa vina cu un program european. Campania pentru alegerile prezidentiale tine si ea tot o luna, dupa care se poate intra pe un nou fagas, fara surse de tensiune.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO