Politică

Valeriu Stoica: Propunem PNL un parteneriat pe cel putin doua cicluri electorale

Valeriu Stoica: Propunem PNL un parteneriat pe cel putin doua cicluri electorale
24.11.2009, 00:00 52

Unul dintre strategii PD-L, Valeriu Stoica, sustine ca, dacaliberalii vin intr-o alianta cu partidul sau, le va fi propusa ointelegere care sa depaseasca un ciclu electoral. Stoica crede ca,daca leadership-ul PNL va refuza o intelegere in acest sens, CrinAntonescu va avea soarta fostului presedinte liberal, CalinPopescu-Tariceanu, care a pierdut in cursa pentru un nou mandat,dupa ce a lasat partidul in opozitie.

"Batalia pentru turul al doilea a inceput. Traian Basescu acastigat primul tur, dar trebuie sa-l castige si pe al doilea. Suntconvins ca va castiga", sustine Stoica.

El sustine ca Traian Basescu nu va avea o problema sa formeze oalianta de guvernare, daca va castiga, si afirma ca liberaliitrebuie sa-si aduca aminte ca, in decembrie trecut, aveau ointelegere tacita cu PSD pentru guvernare, dar, in final, PSD "i-alasat balta" facand o intelegere cu PD-L care, este adevarat, nu adurat.

Insa nu a durat nici alianta dintre PNL si PD care a inceput safunctioneze in 2004.

"Nu a durat pentru ca ea a fost facuta pe patru ani. Cand ointelegere este facuta pe patru ani, a doua zi dupa alegeri fiecareincepe sa se gandeasca la urmatoarele alegeri. O alianta facuta pedoua cicluri electorale sau pe mai multe elimina acest risc. Acestlucru il vom propune liberalilor", afirma Stoica intr-un interviupentru ZF. "Daca nu ajungem la o intelegere inainte de turul aldoilea, atunci ei oricum va trebui sa ia o decizie dupa. Nu potface aceeasi greseala de doua ori (in iarna trecuta PNL a refuzatsa guverneze alaturi de PD-L si a ramas in opozitie - n.n.).

Ce se va intampla, totusi, daca Basescu castiga, dar PSD, PNL siUDMR nu renunta la intelegerea lor de principiu? "Acest lucru nu seva intampla si amintiti-va ca, in 2004, Basescu a format omajoritate in conditii mult mai grele, iar in 2008 a facut la fel",spune Stoica. Vorbele sale suna ca o amenintare pentru ca, in 2008,el a impins spre o alianta PD-L cu PSD, dupa refuzul liberalilor,in vreme ce in 2004 a rupt, practic, alianta dintre PSD, PC siUDMR, facand o majoritate in jurul Aliantei PNL-PD.

Insa trebuie luata in calcul varianta ca alegerile vor ficastigate de Mircea Geoana. Ce va face atunci PD-L? "Atuncilucrurile se vor juca altfel, iar tactica se va schimba", afirmaStoica.

Rep: De ce ar functiona acum o alianta PD-L cuPNL, de vreme ce ea nu a functionat in trecut?

Valeriu Stoica: Nu a durat pentru ca ea a fostfacuta pe patru ani. Cand o intelegere este facuta pe patru ani, adoua zi dupa alegeri fiecare incepe sa se gandeasca la urmatoarelealegeri. O alianta facuta pe doua cicluri electorale sau pe maimulte elimina acest risc. Acest lucru il vom propuneliberalilor.

Rep: Dar daca Traian Basescu castiga, iaralianta dintre PSD, PNL si UDMR ramane in picioare, presedintele vafi pus in imposibilitatea de a forma guvernul.

V.S.: Acest lucru nu se va intampla siamintiti-va ca, in 2004 Basescu a format o majoritate in conditiimult mai grele, iar in 2008 a facut la fel.

Rep.: Daca Mircea Geoana castiga, cel carepleaca in opozitie va fi PD-L...

V.S.: Atunci strategiile se vor schimba. DarPNL nu trebuie sa se mai lase amagit si amintiti-va ca, acum un an,liberalii au fost lasati in afara guvernarii. Noi le spunem sa nuse lase amagiti de PSD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO