Politică

Valoarea burselor olimpicilor pentru 2013 a fost actualizată de Ministerul Educaţiei

Valoarea burselor olimpicilor pentru 2013 a fost...

Autor: Elvira Gheorghita

22.02.2013, 21:09 305

Noile cuantumuri ale bursei de merit olimpic internaţional pentru elevii premiaţi la concursurile şcolare internaţionale sunt acordate în conformitate cu prevederile HG 23/2013 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Astfel, începând cu data de 1 februarie 2013, noile cuantumuri ale bursei de merit olimpic internaţional vor fi medalia de aur sau premiul I -750 lei; medalia de argint sau premiul al II-lea - 563 lei; medalia de bronz sau premiul al III-lea - 375 lei.

Începând cu data de 1 iulie 2013, noile cuantumuri ale bursei de merit olimpic internaţional vor creşte odată cu modificarea salariului mimim brut. În acest context, pentru medalia de aur sau premiul I vor fi acordaţi 800 de lei; medalia de argint sau premiul al II-lea 600 lei; medalia de bronz sau premiul al III-lea 400 lei.

Aceste burse vor fi acordate lunar timp de un an, potrivit unui ordin al MEN.

Totodată, pe site-ul MEN este în dezbatere publică, un proiect de HG privind stimularea performanţei înalte din învăţământul preuniversitar.

Prin acest act, MEN rezolvă o nedreptate făcută olimpicilor în anul şcolar 2010-2011 care nu şi-au primit sumele aferente premiilor câştigate. "Elevii, cadrele didactice şi unităţile de învăţământ care au obţinut distincţii la competiţiile şcolare internaţionale, pe discipline şcolare, desfăşurate în anul şcolar 2010-2011, beneficiază de stimulentele financiare, potrivit legii", notează proiectul de Hotărâre de Guvern.

Proiectul cuprinde de asemenea valoarea burselor pentru olimpiadele internaţionale şi naţionale acordate o singură dată, după câştigarea concursului.

Potrivit proiectului, pentru etapa internaţională a competiţiilor pe discipline şcolare, categoria I (desfăşurate la nivel mondial), se acordă de către MEN premiul special pentru medalia de aur şi punctaj maxim în valoare de 13.500 lei. De asemenea, premiul I/medalie de aur este în valoare de 10.400 lei; premiul II/medalie de argint - 8.900 lei; premiul III/medalie de bronz - 6.300 lei şi menţiune 4.300 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO