Politică

Videanu: Pun toate informaţiile pe care le am la dispoziţia DIICOT

Adriean Videanu (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)

Autor: Cristian Fierbinteanu

02.09.2013, 19:28 228

Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a declarat, luni, că a luat act de decizia DIICOT de a solicita începerea urmăririi penale în cazul dosarului Romgaz, iar decizia sa este de a pune toate informaţiile pe care le are la dispoziţia DIICOT pentru clarificarea nevinovăţiei sale.

Videanu a explicat că el nu a semnat niciun ordin cât a fost ministru al Economiei, a semnat două memorandumuri privind continuarea discountului la gaze, de la 40 de dolari la 30 de dolari.

El a mai spus că decizia a fost la nivelul Guvernului, el făcând propuneri în acest sens. "Cred că decizia de oportunitate pe care a luat-o Guvernul, şi nu eu singur, a fost o decizie corectă în acel moment şi sunt pregătit să prezint toate documentele pe care le am", a mai spus Videanu.

El a mai precizat că principala preocupare a reprezentat-o conservarea locurilor de muncă la nivel naţional şi că a considerat de datoria sa să prezinte Guvernului continuarea acelei politici de aplicare a discounturilor.

Videanu a mai spus că profitul Romgaz a fost din 2007 până în 2009 de 3,2 miliarde de lei pe an, iar în 2010 de 3,5 miliarde de lei.

El a mai arătat că la nivelul Guvernului şi Ministerului nu s-a discutat de nicio companie care să beneficieze de acest memorandum, reglementările erau pentru "toţi consumatorii care în sensul legii erau consideraţi interuptibili".

Democrat-liberalul a adăugat că sunt vreo 17 societăţi care au beneficiat de aceste prevederi legale.

Întrebat dacă a avut vreo întâlnire cu Ioan Niculae, Videanu a precizat că a avut o singură întâlnire cu acesta pe când era ministru al Economiei, pe altă temă privind o potenţială investiţie la Zimnicea.

Videanu a mai spus că nu a fost chemat la audierei, dar că începând de luni stă la dispoziţia organelor oricând e nevoie.

Şeful DIICOT a cerut, luni, procurorului general să sesizeze Senatul, respectiv şeful statului cu cereri de începere a urmăririi împotriva foştilor miniştri ai Economiei Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, pentru că l-ar fi sprijinit pe Ioan Niculae şi ar fi folosit Romgaz în interesul Interagro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO