Politică

Viktor Orban laudă, la Băile Tuşnad, ideile lui Donald Trump şi critică Uniunea Europeană

Viktor Orban laudă, la Băile Tuşnad, ideile lui Donald...

Autor: Mediafax

23.07.2016, 15:54 393

"Nu sunt un promotor de campanie al lui Donald Trump. Nu m-am gândit niciodată că voi începe să cred că, dintre toate opţiunile, Trump ar fi cea mai bună pentru Europa şi pentru Ungaria", a declarat Viktor Orban la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad.

"Dar l-am ascultat pe candidatul la preşedinţia SUA şi trebuie să vă spun că a făcut propuneri de combatere a terorismului. Iar eu, în calitatea de european, cu greu aş fi formulat mai bine ce este necesar pentru Europa", a afirmat Viktor Orban, citat de site-ul agenţiei Reuters.

Premierul de dreapta al Ungariei a acuzat Uniunea Europeană că are o atitudine slabă în faţa a ceea ce el consideră a fi ameninţarea fundamentală reprezentată de cei peste un milion de imigranţi extracomunitari veniţi anul trecut în Europa.

Referindu-se la propunerile candidatului republican la preşedinţia SUA de a crea "cea mai bună organizaţie de informaţii din lume", Viktor Orban a declarat că şi Europa are nevoie să înfiinţeze cea mai bună reţea de agenţii naţionale de spionaj.

"În al doilea rând, acest curajos candidat la preşedinţia SUA a vorbit despre renunţarea la politicile de exportare a democraţiei. Nici eu nu aş fi putut spune mai precis acest lucru", a adăugat Orban.

Liderul ungar consideră că Occidentul nu a acţionat în mod inteligent înlăturând regimuri nedemocratice dar stabile în Libia, Siria şi Irak fără a garanta stabilitatea postconflict, argumentând că în acest fel Europa a devenit expusă afluxului de imigranţi. Mai rău, a continuat Orban, în loc să susţină regimurile care încearcă să deţină controlul în state afectate de conflicte din nordul Africii şi din Orientul Mijlociu, Europa le critică pentru deficienţe democratice.

"Dacă vom avea în continuare ca prioritate promovarea democraţiei în regiuni instabile unde este puţin probabil să se reuşească implementarea acestui sistem politic, vom genera instabilitate, nu democraţie", a spus Orban.

Viktor Orban a cerut Uniunii Europene să pună capăt tuturor iniţiativelor de a prelua atribuţii de la statele membre. Limitarea suveranităţilor naţionale în favoarea puterilor politice la nivel european reprezintă unul dintre principalele pericole în Europa actuală, a apreciat Orban, citat de agenţia MTI.

Decizia Marii Britanii de a ieşi din UE este sfârşitul erei în care Blocul comunitar a fost actor de nivel mondial, crede Orban. Acum, Uniunea Europeană este un actor regional, în cel mai bun caz este capabilă să influenţeze evenimente din apropiere, dar altfel riscă să piardă chiar şi această capacitate, a subliniat premierul Ungariei.

"A venit vremea să încetăm să idealizăm Europa, deoarece liderii europeni au eşuat. Sunt incapabili să protejeze propriii cetăţeni şi frontierele externe", a insistat Orban.

Referindu-se la atacul comis în oraşul german Munchen, Orban a precizat: "Trebuie să ne preocupăm din ce în ce mai mult şi din ce în ce mai forţaţi de împrejurări de probleme de securitate".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO