Politică

Vîntu şi Liviu Luca, trimişi în judecată în dosarul în care sunt acuzaţi de spălare de bani şi delapidarea patrimoniului Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom SA

Vîntu şi Liviu Luca, trimişi în judecată în dosarul...

Autor: Otilia Ciocan

31.01.2014, 16:56 574

Liviu Luca, Gheorghe Şupeală, Ioan Bohâlţeanu, Nicolae Tănăsescu, Elena Petrovici, Zizi Anagnastopol, în calitate de reprezentanţi ai conducerii executive a SC PSV Company SA (fosta SC Petromservice SA) şi membri ai Consiliului Director al Asociaţiei Salariaţilor din cadrul SNP Petrom SA - Petrom, la data faptelor, Reveica Davidescu şi Emil Nache, precum şi Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan, în calitate de împuterniciţi ai societăţilor offshore Comac Ltd., Stone Com Ltd şi Elbahold Ltd, sunt acuzaţi în această cauză de iniţiere a unui grup infracţional organizat, delapidare şi spălare de bani.

Dosarul a fost trimis joi Tribunalului Bucureşti, primul termen fiind stabilit la 13 februarie.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) arată, în rechizitoriul trimis instanţei, că în perioada 2005 - 2006, Liviu Luca, Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan au constituit un grup infracţional organizat ce a avut drept scop iniţial obţinerea de fonduri materiale din patrimoniul Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom SA, prin delapidarea acesteia.

Fondurile au fost folosite în dauna Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom SA şi implicit a membrilor săi, prin participarea offshore-ului Elbahold Ltd, controlat la acel moment de Vîntu şi ulterior de Luca, la majorarea de capital social al SC PSV Company SA (fosta SC Petromservice SA), acţiunile Asociaţiei Salariaţilor diminuându-se de la 50 la 25 la sută, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Planul infracţional al grupării s-a derulat în mai multe etape. În prima etapă, Liviu Luca, Elena Petrovici, Nicolae Tănăsescu, Gheorghe Şupeală şi Ioan Bohâlţeanu, în calitate de membri ai Comitetului Director al Asociaţiei Salariaţilor din S.N.P. Petrom SA - Petrom, organ decizional, conform statului, care deţinea 50 la sută din capitalul social al SC PSV Company SA, au aprobat majorarea capitalului social prin emisiunea de noi acţiuni.

"În cea de a doua etapă, s-a urmărit, pe de o parte, neexercitarea dreptului de preemţiune de a subscrie acţiuni de către Asociaţia Salariaţilor din S.N.P. Petrom SA, iar pe de altă parte, crearea unui flux de lichidităţi pentru SC PSV Company SA, prin creditarea acestei societăţi, prin patru contracte de împrumut asigurându-se un plus în activul societăţii PSV Company SA în cuantum de 90 milioane de lei", au precizat procurorii DIICOT.

Totodată, în această etapă s-a urmărit ca organele de conducere ale SC PSV Company SA şi ulterior acţionariatul să încuviinţeze participarea unui offshore controlat de Ovidiu Sorin Vîntu, ajutat de Octavian Ţurcan - Wellserv Ltd sau Elbahold Ltd - la majorarea de capital social.

"În cea de a treia etapă, o parte din fondurile pe care Asociaţia Salariaţilor din S.N.P. Petrom SA - Petrom le împrumutase SC PSV Company SA au fost transferate către Comac Ltd - Cipru şi Stonecom Ltd - Cipru, prin achiziţia mai multor pachete de părţi sociale sau acţiuni la mai multe societăţi comerciale deţinute de către cele două offshore-uri, care nu aveau legătura cu activitatea de bază a societăţii, la preţuri supraevaluate", au mai scris procurorii în rechizitoriu.

În etapa a patra, sumele încasate de Comac Ltd. şi Stonecom Ltd. au fost transferate imediat către Elbahold Limited - Cipru, care a subscris toate acţiunile rămase, reprezentând aproximativ 50 la sută din capitalul social al fostei societăţi Petromservice, potrivit DIICOT.

"Având în vedere că înfiinţarea Asociaţiei Salariaţilor din SNP "Petrom" SA s-a realizat în scopul prevăzut de OUG nr. 88/1997 privind privatizarea societăţilor comerciale, iar prin Actul constitutiv, Asociaţia Salariaţilor din SNP Petrom SA avea ca scop principal «dobândirea şi distribuirea de acţiuni ale SNP Petrom SA, ale filialelor sale, precum şi ale societăţilor comerciale la care SNP Petrom SA este acţionar, în numele şi pentru salariaţii şi pentru membrii CA ai SNP Petrom SA», prin punerea în aplicare a planului infracţional, inculpaţii au prejudiciat patrimoniul Asociaţiei şi implicit a membrilor săi (74.475 persoane) cu suma de 41.213.717 de lei", au mai arătat procurorii DIICOT.

Prejudiciul a fost format din diminuarea valorii contabile a pachetului de acţiuni deţinut de Asociaţia Salariaţilor din SNP Petrom SA, prin neparticiparea acesteia la majorarea de capital social al SC PSV Company SA. La acest lucru s-a adăugat acordarea de împrumuturi faţă de PSV, urmată de participarea Elbahold Ltd la majorarea de capital social, au precizat procurorii.

Astfel, majorarea capitalului social prin aportul Elbahold LTD, la data de 30 septembrie 2005, a determinat o scădere a valorii contabile a pachetului de acţiuni deţinute de AS SNP cu peste 41 de milioane de lei. Valoarea contabilă a pachetului de acţiuni a scăzut astfel de la 99,029,745 de lei la 57,816,028 de lei, potrivit DIICOT.

"Aceasta reprezintă diminuarea valorii pachetului de acţiuni deţinut de Asociaţia Salariaţilor din SNP Petrom SA de la 50% la 25% la capitalul social al PSV, prin nesubscrierea pachetului de acţiuni care să îi conserve aceeaşi cota de participare, în condiţiile în care la data subscrierii de către Elbahold Ltd a pachetului de acţiuni scoase la vânzare la valoarea nominala, Asociaţia Salariaţilor din SNP Petrom SA deţinea deja creanţe asupra PSV in cuantum de peste 12 milioane euro", au mai scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Patrimoniul Asociaţiei Salariaţilor din SNP "Petrom" SA şi, implicit, a membrilor săi (74.475 de persoane) a mai fost prejudiciat şi cu suma de 12.808.332 de euro. Anchetatorii spun că Liviu Luca şi-a însuşit, odată cu preluarea controlului Elbahold Ltd la data de 11 septembrie 2006, această sumă, care provenea din folosirea şi traficarea a 90 de milioane de lei, din fondurile Asociaţiei, obţinută de SC PSV Company SA, din patru contracte de împrumut.

Procurorii DIICOT au pus sechestru pe bunurile mobile şi imobile ale inculpaţilor.

Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat definitiv, în 24 ianuarie, de instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul favorizării lui Nicolae Popa, condamnat, la rândul său, în 2006, în legătură cu prăbuşirea FNI. Vîntu a fost încarcerat în noaptea de 24 spre 25 ianuarie.

Sorin Ovidiu Vîntu fusese eliberat la 1 mai 2013, din Penitenciarul Jilava, după executarea unui an de închisoare din pedeapsa primită pentru şantajarea lui Sebastian Ghiţă.

Într-un alt dosar, în 13 septembrie 2012, procurorii Parchetului instanţei supreme l-au trimis în judecată pe Vîntu, alături de Liviu Luca, Octavian Ţurcan, foştii directori ai Petromservice Gheorghe Şupeală şi Zizi Anagnostopol, în dosarul delapidării Petromservice, prejudiciul produs fiind de peste 83,5 milioane de euro. Dosarul delapidării Petromservice este judecat tot la Tribunalul Bucureşti.

Într-un al treilea dosar aflat pe rolul instanţelor, Vîntu este judecat în procesul privind devalizarea Fondului Naţional de Investiţii (FNI), fiind acuzat de spălare de bani şi instigare la delapidare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO