Politică

Viorica Dăncilă a confirmat că va merge marţi la Cotroceni, după iniţiativa preşedintelui Klaus Iohannis

Viorica Dăncilă a confirmat că va merge marţi la...

Autor: Valentin Pircalabu, Mediafax

14.05.2018, 18:51 138

Premierul Viorica Dăncilă a confirmat, luni, pentru MEDIAFAX că va onora invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis de a discuta probleme de politică externă, marţi, la Palatul Cotroceni.

Premierul Viorica Dăncilă a confirmat, pentru MEDIAFAX, că va merge, marţi la Palatul Cotroceni după ce şeful statului a făcut o invitaţie pentru ora 11.00.

În invitaţia transmisă de Klaus Iohannis se arată că: "având în vedere opiniile exprimate de Guvern în legătură cu evoluţii recente din politica externă, în temeiul dispoziţiilor art. 86 din Constituţie, vă invit pentru consultări în data de 15 mai a.c., ora 11:00, la Palatul Cotroceni. Consultările vizează clarificarea unor aspecte ce ţin de politica externă a României, inclusiv problematica relocării ambasadei României din statul Israel, care constituie probleme urgente şi de importanţă deosebită".

Totodată, în document se precizează că la întâlnire premierul poate fi însoţit şi de miniştrii de resort.

Şi Călin Popescu Tăriceanu a anunţat înainte de confirmarea premierului că nu acesta nu are niciun motiv să nu se prezinte.

"E problema premierului, nu stabilim noi ce face premierul, dar cred că, de această dată, pentru că am aflat că a fost o scrisoare trimisă din partea preşedintelui adresată cred că avem formula corectă instituţional şi, bănuiesc că doamna prim-ministru îi va da curs acestei inviţaţii. Nu vă niciun alt motiv pentru a refuza, cred că acesta va fi răspunsul", a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Invitaţia şefului statului vine în contextul în care acesta l-a convocat pentru ziua de marţi pe ministrul de Externe Teodor Meleşcanu la Cotroceni, însă ministrul ar fi refuzat să onoreze invitaţia.

Premierul Viorica Dăncilă şi preşedinţii Camerei Deputaţilor şi al Senatului au criticat invitarea ministrului de Externe, pe motiv că premierul a fost "sărit".

"Sper să am o discuţie cu domnul preşedinte. Domnul preşedinte, dacă vrea să mearga un ministru la Cotroceni, trebuie să vorbească cu prim-ministrul, aşa e normal. Dânsul hotărăşte dacă trebuie să sune sau nu. Într-un guvern, ca să chemi un ministru trebuie să vorbeşti cu prim-ministrul şi această reguţă trebuie respectată de toată lumea. Dacă vrea să meargă un ministru la Cotroceni, preşedintele trebuie să sune. Domnul Meleşescanu a vorbit cu mine şi, dacă îşi va da acordul prim-ministrul, va merge. Nu pot să-mi dau acordul pentru ceva în care nu sunt întrebată", a declarat Viorica Dăncilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO