Politică

Voinea: România vrea să iasă pe piaţa externă cu 1 miliard de euro

Voinea: România vrea să iasă pe piaţa externă cu 1...

Autor: Anca Dumitrescu

05.09.2013, 19:37 527

Randamentul eurobondurilor României cu maturitate în 2019 a atins joi la Londra 4,16%, peste un minim record de 3,4% înregistrat în luna mai. Obligaţiunile poloneze cu maturitate similară au un randament de 2,14%.

"Vom realiza emisiunea în acest an pentru că face parte din strategia noastră multi-anuală, dar nu suntem presaţi să o facem astăzi sau mâine. Vom găsi cea mai bună fereastră de oportunitate", a spus Voinea într-un interviu în Polonia.

Ministerul de Finanţe vrea să atragă în acest an de pe piaţa externă echivalentul a 2,5 miliarde de euro, după ce în februarie a vândut obligaţiuni de 1,5 miliarde de dolari, la un randament minim record de 4,5%. Randamentul obligaţiunilor pe 10 ani a urcat joi cu 0,06 puncte procentuale, la 5,32%.

Guvernul va aştepta probabil să semneze al treilea acord cu FMI, pentru a creşte încrederea investitorilor, înainte de a face vânzarea de obligaţiuni, a spus Vlad Muscalu, economist şef la ING Bank România.

Voinea a declarat joi că board-ul FMI va discuta acordul preventiv destinat Romniei în ultimele 10 zile ale lunii septembrie. Împrumutul de 4 miliarde de euro va fi suportat în mod egal de FMI şi UE.

Comisia Europeană va aproba probabil acordul pe doi ani pe 15 octombrie, în timpul întâlnirii Ecofin, a arătat ministrul.

Acordul de finanţare va fi al treilea consecutiv pentru România şi cel mai mic după 2009, când ţara a obţinut un împrumut de 20 de miliarde de euro.

"Aşteaptă probabil să semneze acordul preventiv cu FMI în speranţa unei reacţii favorabile a pieţei, dar cred că greşesc să mizeze pe asta. Ministerul a rămas în urmă cu programul emisiunilor pe piaţa locală, astfel că va fi dificil să evite această emisiune", a arătat Muscalu.

Până la sfârşitul lunii august, Ministerul de Finanţe a vândut pe piaţa locală obligaţiuni de 31 de miliarde de lei. În primele nouă luni, ar putea să fie atrase circa 35 de miliarde de lei, sub ţinta anuală de 49 de miliarde de lei prevăzută în strategie Ministerului de Finanţe pentru 2013, potrivit estimărilor ING.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO