Politică

Vosganian: Mentinem acordul cu FMI, dar il modificam „pe ici, pe colo”

Vosganian: Mentinem acordul cu FMI, dar il modificam „pe ici, pe colo”

Fostul ministru de finante Varujan Vosganian spune ca, daca veniturile bugetare vor creste, este posibil ca un eventual guvern PNL-PSD sa ceara FMI sa admita ca administratia sa cheltuiasca mai mult, dar pentru investitii

27.11.2009, 00:00 13

"Vom respecta cuprinsul acordului cum este el in privintatintelor macro. Insa eu nu stiu daca situatia din ianuarie viitorva fi aceeasi ca in momentul incheierii acordului. S-ar putea savedem, peste cateva luni, ca situatia economica se imbunatateste siatunci putem discuta despre restructurarea cheltuielilor in cadrulbugetului", afirma Vosganian.

Cu alte cuvinte, noua coalitie ar putea cere FMI sa poatacheltui mai mult?

"Daca vom aduna mai mult la buget, da, dar pentru investitii",spune Vosganian.

Ministerul Finantelor a imprumutat ieri de la banci o sumarecord, de 1,4 mld. euro, prin vanzarea de titluri de stat invaluta cu scadenta la un an, la un randament mediu de 4,25% pean.

Este posibil ca un guvern PSD-PNL sa renunte la acordul cuFondul - respectiv la constrangerile acestuia - si sa se imprumutede pe piata?

"Noi sustinem respectarea acordurilor internationale. Insa, dacasituatia economica se imbunatateste, atunci trebuie sa rediscutamunele aspecte in ceea ce priveste cheltuielile. Ne intereseaza, inprimul rand, pensiile si apoi posibilitatea relaxarii fiscale,reducerea CAS (pentru crearea de noi locuri de munca), dar siscaderea impozitarii directe sau a TVA. Aceste lucruri ar putea fidiscutate cu Fondul", spune Vosganian.

Vosganian nu este singurul liberal care sustine rediscutareatermenilor acordului cu FMI.

Vicepresedintele PNL Relu Fenechiu a spus si el ieri ca acordulcu FMI s-a incheiat intr-o anumita situatie economica, financiarasi politica a Romaniei, sustinand ca termenii acestuia pot firenegociati atunci cand se schimba situatia gasita de Fond cand anegociat acordul.

"Acordul cu FMI e ca un contract cu o banca, iar banca FMI aanalizat situatia economico-financiaro-politica din Romania la unmoment dat. Este foarte clar ca, daca se schimba aceasta situatie,putem renegocia termenii contractului cu FMI", a sustinutFenechiu.

Potrivit lui Vosganian, FMI este interesat de asumarea unortinte macroeconomice, dar Romania are libertatea de a alegemodalitatea in care sa le respecte.

De-a lungul vremii, liberalii au criticat semnarea acordului cuFMI. Fostul lider al PNL, Calin Popescu-Tariceanu, a sustinut mereuca PD-L si Traian Basescu au ajuns sa se roage in genunchi la FMI,in conditiile in care economia tarii se poate sustine singura.

"Imprumutul de la FMI este o solutie proasta pentru Romania. Noine manifestam convingerea ca romanii sunt suficient de inteligentisi harnici ca prin munca lor sa dovedeasca faptul ca economiaromana este o economie puternica ce nu are nevoie de sprijin dinpartea FMI", spunea Tariceanu in martie.

Fostul premier spunea ca un acord cu FMI nu este decat uncertificat de incompetenta a Guvernului Romaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO