Politică

Wikileaks: Liderii Alianţei DA, colaboratori respectaţi ai Ambasadei SUA - decembrie 2004

Wikileaks: Liderii Alianţei DA, colaboratori respectaţi ai Ambasadei SUA - decembrie 2004

Autor: Mediafax

29.03.2011, 09:34 285

O telegramă trimisă de Ambasada SUA laWashington pe 17 decembrie 2004, care ar fi fost obţinută deWikileaks, face o radiografie a noii puteri de laBucureşti, menţionând că cei care ulterior au primit funcţii înGuvern erau colaboratori vechi şi respectaţi ai reprezenţei SUA,scrie Mediafax, citând revista Kamikaze.

În telegramă se nota, potrivit Kamikaze , că liberalul CălinPopescu Tăriceanu este un om de afaceri "de succes" şi un membruPNL "respectat", deşi nu e la fel de cunoscut ca Mircea Geoană,ministru de Externe în acel moment.

Funcţionarii ambasadei menţionau că Tăriceanu este "un tipcomod, care chiar şi în campania electorală a insistat ca zilele deodihnă să fie respectate" . Despre colaborarea cu ambasada, sescrie, potrivit sursei, că "Tăriceanu e un interlocutor respectatşi accesibil, care s-a întîlnit regulat cu ofiţeri ai Ambasadeiînainte şi în timpul campaniei".

Ca şi Tăriceanu, Theodor Stolojan era considerat un tip careconstruieşte în PNL şi care nu e conflictual , respectat chiar şide Ion Iliescu dar considerat incapabil să câştige cursaprezidenţială. "Ambasada menţine o relaţie bună cu Stolojan, acestas-a întâlnit regulat cu ambasadorul înainte de a lua decizia de ase retrage din cursa prezidenţială. Ne aşteptăm ca aceste relaţiibune să continue", se nota în document, potrivit sursei.

Dinu Patriciu era considerat "o figură controversată",care deţine şi conduce Rompetrol şi care este "un critic al luiStolojan". "După alegerile parlamentare şi primul tur alprezidenţialelor, despre Patriciu s-a tot spus că, împreună cuapropiaţii săi, ar putea să se alieze cu un guvern PSD. Patriciu nua făcut nimic să infirme aceste speculaţii", se arată în document,potrivit sursei.

WikiLeaks: Patriciu,Voiculescu, Vântu, Niculae, Becali, în Top 5oligarhi

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO