Politică

WikiLeaks: Patriciu, Voiculescu, Vântu, Niculae, Becali, în Top 5 oligarhi

WikiLeaks: Patriciu, Voiculescu, Vântu, Niculae, Becali, în Top 5 oligarhi

Autor: Mediafax

28.03.2011, 09:53 48

Un top al oligarhilor din România şi al baronilor locali, încare sunt menţionaţi Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin OvidiuVântu, Ioan Niculae, Gigi Becali şi Attila Verestoy, apare într-unraport al Ambasadei SUA, prezentat de Hotnews şi atribuitWikiLeaks.

Subiectul telegramei, clasificate drept confidenţiale, din 2007,este "Bani şi politică: cine deţine cu adevărat România?" Îndocument este realizat un top 5 al oligarhilor din România, precumşi al baronilor locali. În top 5 oligarhi sunt incluşi DinuPatriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vântu, Ioan Niculae, GigiBecali.

Raportul a fost semnat Taplin. În perioadă respectivă, MarkTaplin era adjunctul ambasadorului SUA. Taplin menţionează căraportul a fost pregătit de absolventul Universităţii Indiană,Jeremy Stewart, în practica pe perioadă verii în cadrul SecţiuniiPolitice a Ambasadei, scrie Mediafax, citând Hotnews.

"De tranziţia României de la comunism, urmată de privatizareaîntreprinderilor de stat, a beneficiat enorm un mic grup depersoane cu conexiuni la regimul care a urmat imediat după comunismşi/sau la Securitatea omniprezentă. O parte dintre aceste persoanes-a folosit de informaţie şi de relaţiile dobândite în timpulcarierei în cadrul Securităţii pentru a face avere, în timp cealţii au recrutat foşti ofiţeri de Securitate pentru a le serviinteresele. În timp ce zeci de baroni locali au apărut după 1989,un mic grup de persoane foarte influente continuă să exercite oinfluenţa semnificativă în politică din România. Niciuna dintreaceste persoane nu este legată exclusiv de un singur partid, chiardacă ei înşişi sunt membri. Mulţi păstrează legături obscure cufostă Securitate din România sau cu persoane din serviciile deinformaţii şi îşi promovează interesele personale prin intermediultrusturilor media pe care le deţin", se arată în documentul citat,care furnizează instantanee ale unor persoane considerate îngeneral a fi printre «oligarhii» de frunte în România. Citiţi maimult despre rapoartele WikiLeaks despre oligarhii din România pewww.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO