Povestidesucces

Viticola Corcova pariază pe vinurile super-premium şi vrea ca exporturile să aducă 50% din afaceri

Viticola Corcova pariază pe vinurile super-premium şi...
27.01.2015, 10:19 937

Compania Viticola Corcova din judeţul Mehedinţi, o proprietate Roy&Dâmboviceanu, estimează pentru acest an o creştere de 20-25% a afacerilor, ritm similar cu cel din 2014, planurile de viitor vizând printre altele majorarea ponderii exporturilor şi noi investiţii pentru creşterea calităţii vinului şi a capactităţii de stocare.

Firma a fost înfiinţată în 2005, moment în care, dintre cele 470 de hectare de viţă de vie pe care le-a deţinut anterior IAS-ul Corcova, mai rămăseseră doar 18 hectare, iar cramele, construite de prinţul Anton Bibescu la începutul secolului XX, erau în ruină. Compania deţine în prezent două branduri: Corcova, destinat pieţei Horeca, şi Jirov pentru piaţa de retail.

Anul trecut, podgoria a generat afaceri de 4,3 milioane lei, în creştere cu 20% faţă de 2013. Creşterea s-a datorat atât avansului vânzărilor interne, cât şi al exporturilor. La Corcova lucrează în prezent 26 de angajaţi.

Reacţiile pozitive pe care le-au primit vinurile podgoriei la export au convins proprietarii să dezvolte acest segment în continuare, targetul fiind atingerea pragului de 50% din cifra de afaceri. În prezent, exporturile au o pondere de circa 25% din afaceri şi merg către SUA, Franţa, Germania, Olanda, Polonia, Ungaria, Austria, Japonia, China şi Taiwan.

" Vinurile Corcova Roy & Dâmboviceanu au acel "gout du terroir", pentru că zona în care se află podgoria întruneşte toate elementele necesare: un climat temperat-continental cu influenţe mediteraneene; soluri cu o structură litologică variată şi mineralitate bogată, specifice Piemontului Motrului, parte a celei mai mari unităţi piemontane din ţară, Piemontul Getic, precum şi viţa de vie nobilă cu soiurile potrivite", spune Şerban Dâmboviceanu, proprietarul companiei.

În ultimii ani, firma a derulat o serie de proiecte de investiţii, finanţate atât din fonduri proprii, cât şi din fonduri europene şi credite bancare.

"Am obţinut întotdeauna sprijin din partea BRD în dezvoltarea afacerii, întâi prin consiliere şi căutarea celor mai bune soluţii bancare, iar mai apoi prin contractarea produselor alese. De-a lungul timpului, am avut contracte de leasing pentru echipamente şi utilaje, contracte de factoring, credite pe termen scurt pentru implementarea proiectelor Sapard şi FEADR, scrisori de garanţie pentru accesarea fondurilor europene", a precizat Şerban Dâmboviceanu.

În anii 2006 şi 2007, compania a derulat un proiect cu finanţare SAPARD pentru plantarea a 40 de hectare cu soiurile Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Pinot Noir, Muscat Ottonel şi Chardonnay. Cu excepţia Syrah-ului, celelalte soiuri au fost cultivate la Corcova de pe timpul moşiei Bibeştilor, fiind incluse în soiurile autorizate DOC Mehedinţi-Corcova.

Ulterior, în perioada 2008-2009,cramele au fost complet renovate şi modernizate, cu sprijinul FEADR (Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală). După noi plantări, în 2008 şi 2010, suprafaţa cultivată a ajuns la 60 hectare dintre care 40 sunt cultivate cu soiuri pentru vinuri roşii.

În prezent Viticola Corcova are în pregătire un nou proiect cu fonduri UE care va permite obţinerea de vinuri din categoria super-premium.

"Aceste vinuri fac deja parte din portofoliul firmei, au succes în piaţă şi se doreşte exploatarea maximă a acestui potenţial", a adăugat Dâmboviceanu.

Astfel, prin acest proiect va creşte capacitatea de procesare cu 410 de hl de vin super-premium, iar capacitatea de stocare în cisternă creşte cu 240 hl. Per total, capacitatea de stocare de vin îmbuteliat va ajunge la 800.000 de sticle, de la 100.000 de sticle în prezent.

" Construirea depozitului propus prin proiect ar satisface necesarul de spaţiu şi ar asigura o stocare în condiţii optime. Investiţia este oportună, având în vedere că în România, prin creşterea nivelului de trai creşte şi consumul de vinuri de calitate. Acelaşi fenomen este observat şi pe alte pieţe unde consumul de vin de calitate are cresteri exponenţiale şi unde vinurile premium venind din Uniunea Europeană sunt la mare căutare, ca de exemplu China sau India", explică proprietarul companiei.

In urma analizei potenţialului parcelelor viticole a reieşit că există un minim de 10 ha care ar merita să aibă un proces de vinificaţie aparte, pentru segmentul super-premium.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO