Prima pagina

Antivirusul BitDefender dezvoltat de familia Talpes a fost evaluat la 100 mil. $

Antivirusul BitDefender dezvoltat de familia Talpes a fost evaluat la 100 mil. $

Florin Talpes (dreapta) l-a luat pe Horia Manda (stanga) in afacerea itDefender, cel mai cunoscut produs IT romanesc din acest moment

07.12.2007, 20:26 242

Un grup de sapte investitori romani si americani a platit 7 milioane de dolari (4,8 mil. euro) pentru a achizitiona un pachet minoritar (sub 7%) din actiunile producatorului roman de solutii de securitate informatica BitDefender.
Astfel, o afacere fondata de o familie de antreprenori romani dupa anul 1990, Florin si Mariuca Talpes, a devenit cel mai valoros brand romanesc din industria IT, dupa ce investitia privata a validat BitDefender la peste 100 mil. dolari (68 mil. euro).
Anul fiscal trecut, BitDefender, recent desprinsa juridic din grupul Softwin, a inregistrat o cifra de afaceri de 252.000 de euro, in timp ce businessul Softwin a atins 17,7 mil. euro, potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului Finantelor.
In ultimii 17 ani, mai multe companii IT fondate de antreprenori locali au facut obiectul unor tranzactii, printre acestea numarandu-se Gecad (prin antivirusul RAV si acum prin afacerea Axigen), Siveco sau Interakt Online - dar in toate aceste cazuri valoarea companiilor nu a trecut de bariera de 100 mil. dolari.
BitDefender a fost fondata in 2001, ca o divizie a companiei Softwin, detinuta integral de Florin si Mariuca Talpes. Anul 2007 marcheaza separarea juridica a BitDefender de Softwin si deschiderea actionariatului catre prima investitie privata.
"Acesta este abia inceputul. Familia Talpes este de acum deschisa investitiilor straine, pentru care avem in vedere si celelalte proiecte ale noastre - Ascenta (consultanta si solutii software - n. red.) si Intuitext (software educational - n. red.)", a declarat Florin Talpes, presedintele grupului Softwin si al BitDefender. "In 2008-2009 este posibila schimbarea actionariatului si la aceste firme. Suntem gata sa deschidem lista actionarilor, nu mai sunt companii de familie", a adaugat fondatorul Softwin.
Incepand cu 1 ianuarie 2008, Ascenta si Intuitext vor deveni entitati juridice separate de Softwin, la fel cum se va intampla si cu Paxato, care ofera servicii de tip call center. "Valoarea de piata a BitDefender depaseste in prezent 100 mil. dolari (68 mil. euro), iar in urmatorii doi-trei ani, dupa listarea la bursa, ar putea ajunge la cateva sute de milioane. Pe termen lung, chiar ar putea depasi un miliard", a declarat Horia Manda, reprezentantul grupului de investitori.
Manda este managing partener al Romanian-American Enterprise Fund (RAEF) si Balkan Accession Fund (BAF), care gestioneaza peste 200 mil. euro in regiune, insa investitia in BitDefender este una proprie si nu a fondurilor pe care le reprezinta. El a precizat ca investitorii in BitDefender nu sunt companii, ci persoane fizice si au ales sa investeasca in companie datorita potentialului ridicat de crestere pe care aceasta il prezinta. "Produsele si tehnologia companiei, recunoscute la nivel mondial, au o pozitionare care permite extinderea cu succes la nivel mondial. Prin investitia facuta, prin experienta noastra, vom contribui la aceasta extindere", a adaugat Manda.
BitDefender se afla in prezent intr-un proces de auditare care se va incheia la sfarsitul primului semestru al anului viitor, iar Talpes a precizat ca firma de auditare face parte din categoria Big4 (KPMG, Deloitte, Ernst & Young si PricewaterhouseCoopers). El a mai spus ca un rol determinant in partea legala a tranzactiei l-a avut avocatul romano-american din Sillicon Valley Andrei Manoliu. Discutiile concrete pentru finalizarea tranzactiei au fost demarate din momentul in care BitDefender s-a desprins din Softwin, insa Talpes a precizat ca procesul a inceput in urma cu cativa ani, dupa ce s-a cunoscut cu Manda.
"Dupa cresterea pe plan international a BitDefender, compania a fost vizata de catre fonduri de investitii din Statele Unite si fonduri care activeaza in zona Europei de Est. Am ales insa sa mergem cu un grup care sa fie format si din prieteni, deoarece trecerea catre o guvernanta corporatista de un alt nivel presupune unele schimbari profunde in organizatie", a spus Talpes.
Talpes a precizat ca va utiliza fondurile pentru a investi in cercetare, extinderea companiei pe noi piete si consolidarea in tarile in care este deja prezenta."Tintele principale pentru companie sunt Statele Unite si Marea Britanie", a declarat Talpes. "Ne asteptam la o crestere spectaculoasa a echipei din Regatul Unit, iar pe piata din SUA vom asista la o explozie in urmatorii doi ani", a adaugat reprezentantul BitDefender.
Talpes nu a omis nici regiunea Asia-Pacific, unde brandul BitDefender inca nu este foarte cunoscut. "Pietele din Japonia si China sunt foarte atractive pentru noi. Versiunea in limba japoneza a produselor BitDefender va fi lansata la inceputul lui 2008, an care va marca si intrarea noastra pe aceasta piata", a declarat Talpes.
El a mai spus ca atragerea de investitori va continua, insa compania va lua in calcul si finantarea prin credite sindicalizate.
"In 2008 este probabil sa alegem finantarea prin credite sau atragerea de investitori, care sa aduca, pe langa fonduri, si o retea de parteneri si o echipa de marketing competenta. Vrem ca in 2010 sa fim intre primii cinci concurenti pe piata solutiilor de securitate informatica", a declarat presedintele companiei.
Talpes a precizat ca nu a apelat acum la un credit deoarece a dorit sa beneficieze mai mult decat de o finantare. "Avem o relatie foarte buna cu bancile si suntem siguri ca ne-ar fi sprijinit daca am fi vrut numai finantare. BitDefender are in vedere in viitor alte tranzactii financiare, care pot fi majore ? finantari posibile de zeci de milioane de dolari pentru eventuale achizitii, o eventuala iesire pe bursa ? tranzactii care presupun o altfel de transparenta din punct de vedere financiar decat eram pregatiti sa oferim", a declarat Talpes.
Pentru anul viitor, oficialul companiei a precizat ca are in plan si achizitionarea de companii, atat locale, cat si externe. "Daca vom cumpara o firma locala, va fi una care dezvolta tehnologie. Daca va fi una externa, poate fi si una care distribuie tehnologie", a precizat Talpes.

Alte tranzactii IT din acest an

Axigen - Fondurile Global Finance si 3TS Cisco Growth Fund III si alti investitori au achizitionat 11,76% din Gecad Technologies S.A. (Axigen) pentru 2 mil. euro. In 2006, Axigen a inregistrat afaceri de 65.000 de euro si o pierdere neta de 720.000 de euro. Valoarea companiei (circa 17 mil. euro) reprezinta un multiplu de 261 al cifrei de afaceri.
Neogen - Fondurile de investitii Tiger Global Management si Wouwer au preluat un pachet de 20,5% si respectiv, 7,5% din Neogen S.A. pentru care au platit aproximativ 6 mil. euro. In 2006, compania a raportat afaceri de 1,05 mil. euro si un profit net de 100.000 de euro. Valoarea companiei (peste 21 mil. euro) raportata la cifra de afaceri este de 20 de ori mai mare si de 210 ori mai mare decat profitul net.
eJobs - Fondul de investitii Tiger Global Management a achizitionat un pachet de 30% din eJobs Group SRL pentru care a platit 4,2 mil. euro. eJobs a raportat anul trecut afaceri de 570.000 de euro si un profit net de 237.000 de euro. Valoarea companiei (14 mil. euro) raportata la cifra de afaceri este de 24 de ori mai mare si de 60 de ori fata de profitul net.
Fiba Sofware - Grupul polonez Asseco a cumparat 70% din Fiba Software SRL pentru care a platit 5,85 mil. euro. Fiba Software a raportat in anul 2006 venituri de circa 2,24 mil. euro si un profit net de 982.000 de euro. Valoarea companiei (8,4 mil. euro) raportata la cifra de afaceri este de 3,7 ori mai mare si de 8,6 ori decat profitul net.
Net Consulting - Polonezii de la Asseco au platit 9,78 mil. euro pentru un pachet de 70% din Net Consulting SRL. Compania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 26,2 mil. euro si un profit net de 1,86 mil. euro. Valoarea companiei (circa 14 mil. euro) reprezinta aproximativ jumatate din cifra de afacere inregistrata in 2006 si este de 7,5 ori mai mare decat profitul net aferent anului fiscal 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO