Prima pagina

Bancherii cuprului au luat apa minerala Carpatina

03.02.2006, 21:05 298

Compania Lipomin Lipova, ai carei principali actionari sunt proprietarii producatorului de cupru Cuprom Baia Mare, a semnat ieri contractul de achizitie al afacerii cu ape minerale Carpatina de la Petrom.

Horia Simu si Horia Pitulea, care au lucrat la Citibank Romania, au preluat si au dezvoltat afacerea Cuprom, cu afaceri estimate anul trecut la 100 mil. euro.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, Simu si Pitulea detin integral compania Nordexo Manufacturing Bucuresti, principalul actionar al producatorului de ape minerale si bauturi racoritoare Lipomin Lipova.

Nordexo are o participatie de 31,95% la Lipomin, potrivit ultimelor raportari disponibile pe Rasdaq, unde sunt listate titlurile companiei.

Petrom a anuntat, ieri, vanzarea participatiei sale de 82,89% din actiunile Carpatina, in cadrul strategiei sale de externalizare a activelor care nu fac parte din afacerea de baza. Cele doua parti au convenit asupra confidentialitatii valorii tranzactiei.

Surse de pe piata afirma ca vanzarea Carpatina s-a situat la aproximativ 3 - 4 mil. euro.

"Pentru vanzarea participatiei detinute de Petrom la Carpatina a fost organizat un proces competitiv de selectie de oferte, oferta Lipomin fiind cea mai buna. Finalizarea tranzactiei este estimata a avea loc in luna martie a acestui an, dupa indeplinirea conditiilor suspensive", au comentat reprezentantii Petrom.

Reprezentantii Lipomin nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei. Pentru 2005, Carpatina estima o cifra de afaceri de 4,7 mil. euro si vanzari de 38,3 mil. litri de apa minerala. Lipomin, care are in portofoliu apa minerala Lipova, a avut in 2004 afaceri de 1,7 mil. euro.

Petrom a intrat in afacerea Carpatina in 1999. Dupa preluarea Petrom de catre grupul austriac OMV in 2004, compania a decis sa-si focuseze strategia pe pietele de petrol si gaze.

La Bursa, Petrom a ajuns sa valoreze 9,72 mld. euro. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO