Prima pagina

Carmeuse cumpara inca o fabrica de var de la HeidelbergCement

17.02.2004, 00:00 853



Grupul belgian Carmeuse, unul din primii doi producatori de var la nivel mondial, isi continua expansiunea in forta pe piata romaneasca a varului cu achizitia fabricii de la Fieni, detinuta de grupul german HeidelbergCement.



Tranzactia, aflata acum in faza unui proiect depus spre aprobare la Consiliul Concurentei, este estimata de surse din piata intre 4 si 8 milioane euro si corespunde planurilor de extindere a celor doua grupuri pe piata romaneasca.



Belgienii de la Carmeuse au facut afaceri cu var de 868 mil. euro in 2002. Carmeuse ar ajunge, in urma incheierii tranzactiei, la patru fabrici de var pe piata romaneasca, urmand sa controleze circa 26% din piata totala a varului, situata la un nivel de circa 1,1 mil. tone, respectiv 30 - 31 mil. euro anual, potrivit unor estimari din piata.



Piata varului din Romania este considerata a avea un potential mare de crestere, anul trecut avand o rata de crestere de circa 10%. Ca urmare, a devenit atractiva pentru investitorii internationali strategici precum Carmeuse sau grupul german AHG Gruppe, care tocmai a preluat afacerea cu var a grupului francez Lafarge.



Un alt factor de atractie pentru piata romaneasca este perspectiva aderarii apropiate la Uniunea Europeana, precum si a prezentei unor consumatori industriali, care mai devreme sau mai tarziu isi vor externaliza unitatile de producere a varului.



De cealalta parte, grupul german HeidelbergCement se retrage complet de pe piata varului prin vanzarea fabricii de var de la Fieni, urmand, ca si ceilalti producatori de ciment, strategia de a se concentra asupra consolidarii pozitiei pe pietele de ciment, betoane si agregate.



"La Consiliul Concurentei este depus un draft, care nu include un pret, adica o nota de intelegere intre cele doua parti privind preluarea de catre Carmeuse a firmei Var Fieni SRL. In acest moment, Carmeuse are o cota de 37% din piata libera a varului, estimata la 630.000 tone, cu trei fabrici, iar odata cu preluarea fabricii de la Fieni ar ajunge la 46% din piata libera a varului. Limita stabilita de Concurenta este de 50%. Dupa aprobarea de catre Concurenta, ar urma sa fie incheiat contractul de achizitie, care va cuprinde si un pret", au spus pentru ZF surse apropiate tranzactiei.



Piata totala a varului se ridica la 1,1 mil. tone, prin includerea si a consumatorilor captivi, respectiv a operatorilor industriali care produc pentru nevoile proprii precum COS Targoviste, Ispat Sidex, UPSOM Ocna Mures sau Carbid Fox Tarnaveni, si deci cota de piata a belgienilor este de fapt de 26%.



Var Fieni SRL are o productie de circa 70 - 80.000 tone pe an.



Grupul german HeidelbergCement este activ pe piata romaneasca din 1998, avand acum trei fabrici de ciment, o retea de statii de betoane si de agregate. Germanii controleaza o treime din piata interna a cimentului, la concurenta cu grupul francez Lafarge si operatorul elvetian Holcim. Cifra de afaceri a HeidelbergCement pe piata romaneasca este de 115 mil. euro.



O alta tranzactie derulata pe piata varului anul trecut a insemnat si aparitia unui nou jucator.



La finele anului trecut, grupul francez de materiale de constructii Lafarge si-a vandut afacerea cu var din Romania catre Simcor Management SA Oradea, controlat de grupul german AHG Gruppe. Valoarea estimata a tranzactiei a fost de 4 - 5 mil. euro.



Grupul belgian Carmeuse este prezent in peste 100 locatii din Europa Occidentala, Europa Centrala si de Sud - Est, America de Nord si Africa.



Carmeuse este la a treia achizitie pe piata locala, dupa ce a cumparat in 1999 toate actiunile producatorului privat Cedru & Melon Campulung.



De atunci, belgienii au investit mai mult de 2 mil. euro dintr-un program de investitii in valoare de 11 mil. euro pana in 2007, potrivit ultimelor informatii disponibile. Carmeuse Romania numara aproximativ 250 de angajati.



In 2003, Carmeuse a preluat 96,7% din actiunile Temelia Brasov, cu fabrici de var la Deva si Brasov, de la HeidelbergCement pentru 10 - 11 mil. euro in cadrul unei tranzactii regionale.



Carmeuse Romania opereaza pe piata cu trei fabrici, cu o productie totala de circa 230.000 tone pe an, fiind cel mai puternic producator intern. Cifra de afaceri estimata pentru 2003 este de circa 260 mld. lei (7 mil. euro).



Chiar si BERD este implicata in afaceri cu var.



Carmeuse va infiinta impreuna cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare firma Carmeuse Central Europe, din care BERD va detine 25%, si care va coordona din Romania operatiunile belgienilor de pe piata interna, dar si pe pietele din Ucraina, Bulgaria, Serbia si Muntenegru, Federatia Rusa.



"BERD va contribui cu 7 mil. euro in acest an pentru investitii pe aceste piete, dar si pentru consolidarea operatiunilor Carmeuse din Romania, investitii pentru protectia mediului. Noua entitate, Carmeuse Central Europe, s-ar putea infiinta cam in trei luni", a spus pentru ZF Neculaie Stinghe, director general al Carmeuse Romania, filiala locala a grupului belgian. BERD va detine un pachet de 25% din actiunile companiei.



Proiectul va fi examinat in board-ul BERD la 23 martie 2004 si este destinat sa sustina expansiunea operatiunilor est-europene ale grupului belgian.



Pe piata romaneasca, Carmeuse asteapta sa vada ce decizie va lua grupul anglo-indian Ispat cu unitatea de producere a varului de la Sidex.



"Ispat a preluat in Cehia producatorul local de otel Nova Hut, iar Carmeuse administreaza afacerea cu var de acolo. Noi suntem interesati sa facem acelasi lucru la Sidex. Asteptam sa vedem ce decizie vor lua acestia", a mai spus Stinghe. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO