Prima pagina

Clasa mijlocie intra la apa

24.06.2003, 00:00 63

Piata piscinelor din Romania s-ar putea dubla in acest an, comenzile primite de firmele de profil urmand sa creasca pana la circa 20 mil. euro in 2003, pe fondul cresterii comenzilor venite de la particulari si, mai ales, a celor din partea hotelurilor, potrivit lui Nicolae Nicolau, asociat la Maria Design, unul dintre cei mai puternici jucatori de pe piata de profil. Alti jucatori de pe aceasta piata nu sunt la fel de optimisti, dar constata o crestere a cererii.
"De ce creste piata? Se fac constructii mai multe, iar clientii au inceput sa vada ca piscina nu e un moft, ci un mijloc de relaxare. Cu toate ca primele comenzi le-am primit in acest an prin aprilie, volumul acestora ne-a depasit asteptarile. Pe de alta parte, au inceput sa creasca solicitarile din partea hotelurilor de pe litoral, dar si din alte orase precum Craiova, Calarasi sau altele", a spus Nicolau.
El estimeaza ca vanzarile de piscine, care au fost anul trecut de circa 10 mil. euro,  ar putea ajunge anul acesta la  "15, chiar 20 milioane euro".
Ponderea comenzilor pentru hoteluri in totalul pietei este in crestere de la sub 20% anul trecut catre 30% in acest an.
Pe piata, preturile pot varia de la 200-300 euro (mini-piscine pentru copii) la circa 30.000 - 40.000 euro pentru piscinele cumparate de persoane fizice, in timp ce pretul unei piscine publice poate merge de la 50.000 euro la 150.000-200.000 euro.
Reprezentantii Kasta Metal, un alt jucator de pe piata, confirma cresterea pietei, insa sunt mai prudenti.



Piata piscinelor va ajunge la 20 mil. euro
"Comenzile au crescut, piata este in crestere, insa nu cred sa se dubleze in acest an. La sfarsitul lui mai, aveam in executie acelasi numar de piscine cat tot anul 2000, adica vreo 35. Am fost luati prin surprindere. Fata de alti ani, clientela e mult mai educata si mai inclinata sa cumpere produse de calitate. Pe litoral, au crescut comenzile din partea hotelurilor comparativ cu ultimii ani, dar tot cererea din partea particularilor este mai mare", a declarat pentru Ziarul Financiar Carmen Grama, director marketing la Kasta Metal, unul dintre cei mai mari furnizori de profil de pe piata romaneasca.
Potrivit acesteia, capitala si imprejurimile acesteia impreuna cu litoralul "tin" piata de profil, dupa care o alta zona in care se inregistreaza vanzari mari este Moldova.
Piata de piscine din Romania, unde opereaza peste 30 de firme, potrivit unor estimari, este totusi inca o piata mica in comparatie cu altele din regiune. "Numai in Ungaria, o tara cu o populatie de doua ori mai mica decat cea a Romaniei, vanzarile sunt de circa zece ori mai mari", spune Nicolau. Potrivit acestuia, Maria Design are o cota de circa 10% din piata de profil. Alti jucatori importanti pe aceasta piata  sunt Ani Co Trans Targu Mures sau Avi Craiova.
Insa furnizorii de piscine isi pun mari sperante in modernizarea hotelurilor, care necesita si piscine moderne pentru adulti, respectiv bazine de joaca pentru copii, care vor da nastere unei afaceri uriase.
"In 2-3 ani, ar fi normal ca afacerea piscinelor sa ajunga aici la 100 mil. euro", sustine Nicolau.
Maria Design are in acest moment sase piscine in executie pentru hoteluri de pe litoral, dupa ce au fost deja finalizate alte doua pana acum. In toamna, compania va incepe lucrari de consolidare si renovare a unor piscine publice ale hotelurilor, o alta sursa de venit pentru piscinieri.
Nicolau este de parere ca "nu poate exista un hotel de 3, 4 sau 5 stele, care sa nu aiba si o piscina, respectiv bazin de joaca pentru copii, cu o adancime medie de 60-70 cm. In acest moment, abia 10% din hoteluri dispun de piscine, unele dintre ele avand piscine vechi, adevarate lacuri pentru broaste".
Printre unitatile hoteliere care deruleaza investitii in piscine se numara hotelul Tismana (din Jupiter), sanatoriul din Mamaia, hotel Riviera (Mamaia), Zafira si Silvia din statiunea Venus.
Care sunt cele mai vandute piscine?
Piscinele in forma si cea asa numita "bob de fasole" este preferata de romani, culoarea preferata de piata pentru finisajul piscinei fiind cea bleu, afirma specialistii. In ceea ce priveste dimensiunile, cele mai vandute modele sunt cele cuprinse intre 60 si 98 metri patrati. Pe piata sunt disponibile modele de piscine ingropate, supraterane, iar in ceea ce priveste materialul din care sunt executate, acestea pot fi din beton, polipropilena, fibra de sticla sau modulare. Termenul de executie al unei piscine poate varia de la 2-3 saptamani la 4-5 luni, in cazul unei piscine publice de mari dimensiuni.
Maria Design estimeaza ca a vandut piscine de un milin de euro in primul semestru al anului vanzari si spera sa realizeze pana la finele anului vanzari de 2 mil. euro. "Initial, ne asteptam pentru acest an sa vindem piscine de circa 1,3-1,5 mil. euro", a precizat Nicolau. Actiunile companiei sunt detinute de cei trei asociati, Nicolae Nicolau, sotia acestuia si Virgil Diaconescu. Maria Design, furnizor de piscine, saune, spa -uri si producator de mobila, a avut o cifra de afaceri de circa 2,6 mil. euro in 2002 si estimeaza pentru acest an 4 mil. euro.
Kasta Metal, firma privata cu capital romano-american, s-a infiintat in 1990. In 1996, firma a introdus pe piata romaneasca tehnologia vestica a piscinelor modulare. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO