Prima pagina

Concernul lui Abramovici relanseaza productia la Alor

Concernul lui Abramovici relanseaza productia la Alor
20.04.2004, 00:00 180



Fabrica de alumina de la Oradea se redeschide, dupa doi ani





La doi ani de la inchiderea fabricii de alumina de la Oradea, Ruskii Aluminium - al doilea producator mondial de aluminiu - a decis sa reporneasca productia in Romania. Decizia a fost luata pe fondul revigorarii economiei mondiale si cresterii cererii pietei asiatice, care au ridicat pretul aluminiului cu circa 50% in ultimii doi ani.



Fabrica Cemtrade Oradea, inchisa acum doi ani tocmai din cauza pretului scazut al aluminei, se va redeschide in aceasta saptamana. Revenirea pretului aluminei, o data cu cel al aluminiului, a determinat concernul Ruskii Aluminium sa ia aceasta decizie, care va duce la aparitia a peste 700 de locuri de munca in zona.



Patronii concernului moscovit i-au inchiriat fabrica de alumina, pentru 3 ani, unuia dintre cei considerati a fi printre cei mai buni manageri ai companiei, Iacov Itcov.



Unul dintre proprietarii Ruskii Aluminium este oligarul rus Roman Abramovici, patronul echipei de fotbal Chelsea Londra, unde evolueaza jucatorul roman Adrian Mutu. In aceste zile, conducerea fabricii Cemtrade negociaza cu Primaria Oradea, proprietarul fostului CET, pretul gigacaloriei.



Pentru a fi competitivi pe piata internationala, rusii vor un pret de doar 16 $ pe gigacalorie, fata de 20 $ cu cat vinde astazi CET catre agentii economici.



Constienti ca fabrica de alumina va deveni cel mai mare consumator de abur al CET-ului, astazi dependent de consumul populatiei, reprezentantii municipalitatii cauta solutii de ieftinire a energiei termice.



Dragos Gligor, directorul CET din Oradea, nu are prea multe variante.



Fie scumpeste pretul energiei termice platite de populatie, fie determina concernul Ruskii Aluminium, care detine inclusiv mine, sa furnizeze centralei carbune mai ieftin cu 4 $, fie inchiriaza fabricii un cazan, pentru ca aceasta sa isi produca singura energia termica. "In nici unul din cazuri, eu nu fac profit", spune Dragos Gligor.



"Fabrica se redeschide indiferent de modul in care se vor finaliza negocierile cu Primaria. In cel mult o luna si jumatate, de la Oradea va pleca primul transport de alumina", a declarat pentru Ziarul Financiar - Editie de Transilvania - Francisc Erdei, directorul general al Cemtrade.



Teoretic, redeschiderea Cemtrade ar trebui sa duca la revigorarea industriei judetului Bihor, prin relansarea productiei la minele Dobresti si Voivozi, furnizorii traditionali de bauxita si carbune ai fabricii din Oradea.



Conducerea minei Dobresti (care e inchisa de 5 ani) nu este insa prea optimista in acest sens, deoarece Cemtrade are deja contract cu un furnizor de bauxita din Grecia.



"Ar trebui sa iau imprumuturi ca sa fac investitii, iar fabrica e data in chirie pe 3 ani. De unde stiu eu ca, dupa aia, patronul nu o inchide si raman cu ochii-n soare?", spune Tanase Pele, presedintele asociatiei salariatilor care a preluat mina prin infiintarea Mineral West Dobresti. Nici minerii de la Voivozi nu sunt foarte incantati. CET are nevoie de carbune la un pret de 5,4 $ pe gigacalorie, iar cel din Bihor costa peste 9 $.



Alumina bihoreana se va obtine, asadar, cu carbune rusesc din bauxita greceasca.



Concernul Ruskii Aluminium, cel de-al doilea producator mondial de aluminiu, din care face parte si Cemtrade Oradea, e nevoit sa cumpere alumina de la concurenta pentru a putea sa isi onoreze contractele de export. "China are o cerere enorma, fapt pentru care pretul tonei de alumina a sarit de la 260 $ la 380 $ intr-un singur an", spune directorul general al Cemtrade.



Construita in 1967, fabrica de alumina a fost prima de pe platforma industriala a Oradiei. Practic, CET-ul a fost construit pentru a o deservi.



Varful de productie al fabricii s-a situat, in anii '80, la 225.000 de tone de alumina produse anual si peste 1.200 de angajati. Dupa 1990, industria a intrat in declin. In 1997, Alor (fostul nume al Cemtrade) platea 30 USD pe gigacalorie iar concurenta - doar 20 USD. In 1999 fabrica a intrat in lichidare iar anul urmator a fost preluata de Ruskii Aluminium.



Concernul Ruskii Aluminium are cu o cifra de afaceri de 7 miliarde USD anual si este patronat de miliardarii rusi Oleg Deripaska si Roman Abramovich (proprietarul clubului de fotbal Chelsea).



Productia, reluata in decembrie 2000, a fost oprita in ianuarie 2002 cand fabrica a fost inchisa pentru a doua oara. Esecul s-a datorat faptului ca rusii nu au reusit sa cumpere Alro Slatina, producator de aluminiu si principal beneficiar al aluminei de la Oradea.



Pe cele 730 de locuri de munca de la Cemtrade se bat peste 2.000 de candidati. Francisc Erdei, directorul general al fabricii, spune ca salariul mediu al unui muncitor va fi de 230 USD, fara sporuri de noapte sau de lucru in week-end. Asta inseamna ca rusii vor aduce in Oradea peste 4 milioane USD numai din salarii, bani din care in bugetul orasului vor intra lunar circa 200 milioane lei in plus.






Aluminiul a crescut puternic



Cotatia aluminiului pe piata internationala a crescut puternic in ultimii doi ani, de cand Ruski a decis sa opreasca productia de alumina la Slatina. Astfel, pretul a crescut de la 1.250 USD/tona in 2002 la aproape 1.800 USD/tona in 2004, datorita revigorarii economiei mondiale. Odata cu pretul aluminiului a crescut si cel al principalei materii prime - alumina. Tipul de alumina produs de Alor Oradea este cotat acum pe piata internationala la peste 300 USD/tona, iar cel produs de BBG Alum Tulcea (tip Sandy) la peste 400 USD/tona. Singurul producator de aluminiu din Romania - Alro Slatina nu foloseste alumina de tipul celei produse de Alor, deci Ruski nu va avea alta optiune decat aceea de a vinde la export, probabil catre fabricile concernului din Rusia. Alro Slatina este detinuta de casa de comert americana Marco International, iar BBG Alum de cea britanica Balli. Alumina produsa de Alum este cumparata in totalitate de casa de comert internationala Glencore. (Laurentiu Ispir)
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO