Prima pagina

Danemarca, prima tara din UE care intra in recesiune

03.07.2008, 17:36 36

Danemarca a intrat in recesiune din primul trimestru al acestui an, fiind prima economie din cadrul Uniunii Europene care a suferit pierderi masive in doua trimestre consecutive de la inceputul crizei creditelor ipotecare americane de anul trecut, scrie Bloomberg.
Produsul Intern Brut a scazut cu 0,6%, dupa o reducere de 0,2% in al patrulea trimestru, conform datelor furnizate de Biroul de Statistica din Copenhaga. Rezultatele trimestriale nu au reusit sa atinga estimarile analistilor care prevedeau o crestere de 0,2% pentru Danemarca.
Economia tarii a scazut cu o rata anuala de 0,7%. Cresterea economica incetineste la nivel mondial din cauza efectelor crizei creditelor, care majoreaza costurile si reduc investitiile, in timp ce preturile record la carburanti si produse alimentare reduc puterea de cumparare si increderea consumatorilor.
Preturile bunurilor de larg consum din Danemarca au crescut cu cel mai rapid ritm din ultimii 18 ani, in timp ce valoarea proprietatilor a scazut, afectand grav economia de 340 de miliarde de dolari (215,3 miliarde de euro) a tarii.
"Toate acestea ne confirma faptul ca economia noastra s-a oprit brusc", a declarat Jes Asmussen, economist-sef la Handelsbanken din Copenhaga.
"Cresterea economica de anul acesta este foarte firava si va fi treptat inlocuita de o economie care a stagnat complet anul viitor", a adaugat Asmussen.
Incetinirea cresterii economice din Danemarca a survenit in urma unei reduceri de 1,1% a cheltuielilor gospodariilor din al patrulea trimestru, in timp ce investitiile fixe au scazut cu 0,6%, conform Biroului de Statistica.
Cheltuielile guvernamentale au scazut cu 1,4%, iar exporturile au crescut cu 1,1%, depasind cresterea de 0,4% a importurilor.
Exporturile ar putea fi afectate de cresterea costurilor de productie cauzata de criza fortei de munca din tara, dar si de reducerea cererii din cauza incetinirii economiilor la nivel international.
"Somajul va creste mai rapid decat se asteapta economistii in acest moment. Economia daneza va fi grav afectata, iar riscurile sunt foarte mari in continuare", a declarat Asmussen.
"Economia din Danemarca a intrat intr-o noua etapa, iar cifrele actuale nu sunt decat inceputul", a declarat Niels Roenholt, economist la Jyske Bank din Silkeborg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO