Prima pagina

De la anul, pe fermoarele YKK va scrie "Made in Romania"

28.07.2003, 00:00 73

Grupul japonez YKK va incepe sa produca in Romania unul dintre produsele pentru care este cel mai faimos in lume: fermoarele. Investitia este estimata la 10 milioane de dolari, iar constructia fabricii va fi gata la sfarsitul anului acesta. Japonezii incearca prin aceasta miscare sa vina cu o alternativa la importul de fermoare, care anul trecut a fost de aproape 40 de milioane de euro.
“Productia va incepe efectiv undeva anul viitor dupa ce vor fi trecute toate testele de productie” au declarat surse din cadrul companiei. Potrivit acestora, fabrica din Romania va lucra doar pentru piata locala, unde grupul japonez furnizeaza accesorii pentru aproape toate companiile romanesti care produc pentru marcile internationale de imbracaminte, de la Steilmann, Hugo Boss si Levi’s, pana la marci sportive precum Nike sau Adidas.
Investitia era necesara, spun reprezentantii YKK Romania, deoarece firmele locale sunt in prezent in faza de trecere de la sistemul clasic de lohn la o varianta ulterioara.
“Pana acum s-a manifestat asa numita faza CM (Cut & Make), adica lohn-ul clasic. Pasul urmator in evolutie este Cut, Make & Trim, ceea ce inseamna ca societatile romanesti nu sunt strict furnizoare de forta de munca, ci ofera pachete de servicii mai complexe, care includ si o parte dintre accesorii, cum este cazul fermoarelor sau al atei de cusut” au mai spus reprezentantii YKK Romania.
Parerea este sustinuta si de presedintele federatiei patronale din industria usoara - FEPAIUS, Maria Grapini. “Astfel de proiecte de investitii sunt in desfasurare in mai multe zone ale productiei de tesaturi. In prezent nu mai sunt aduse gramada toate materiile necesare procesului de productie. Un exemplu in acest sens este elasticul pentru corsetarie, care acum se produce si in Romania, numai este importat” spune Grapini.
Grupul britanic Coats a deschis la randul sau o fabrica de ata de cusut in Romania, la Odorhei.
“Romania nu mai este tara cu cel mai scazut cost al manoperei din regiune, astfel ca singura sansa a industriei de profil este realizarea unui grad de integrare locala cat  mai ridicat” a conchis Grapini.
In aceste conditii, producatorii romani ar putea ajunge in urmatorii 10-12 ani, producatorii romani ar putea ajunge la faza de maturitate.
“In Polonia - pana acum cativa ani, “croitorul Europei” - sau alte tari din centrul Europei, producatorii locali au ajuns la faza in care realizeaza colectii proprii de produse de-a gata (RTU - Ready to Use)” adauga reprezentantii YKK Romania.
YKK este prezenta in Romania ca reprezentanta din anul 1998, iar din anul 2001 a fost infiintata compania YKK Romania, care desfasoara activitate comerciala. Pe masura ce cifra de afaceri s-a dublat an de an, grupul japonez a decis sa deschida in Romania si o unitate de productie. Anul trecut cifra de afaceri a YKK in Romania a depasit 40 miliarde lei (1,2 milioane dolari) urmand a ajunge in acest an la 70-80 de miliarde lei (peste 2,3 milioane dolari).
Materia prima pentru fabrica aflata la iesirea din comuna Chitila spre Buftea, va fi importata din strainatate, de la furnizorii agreati ai grupului nipon.
“Produsele nu vor diferi calitativ de cele produse in alta tara. Fermoarul YKK din Romania va fi acelasi cu cel produs in orice alta fabrica YKK din lume. Sigur, vor fi produse modelele care se vor cere pe piata romaneasca”.
YKK detine si in Romania, la fel ca la nivel mondial, aproape jumatate din piata de fermoare.
YKK a fost infiintata in 1934, de catre Tadao Yoshida si are in prezent peste 36.000 de angajati care lucreaza in cele 218 fabrici si reprezentante din 60 de tari.  Cifra de afaceri anuala a grupului este de aproximativ 6 miliarde euro, YKK a inceput ca producator de piese metalice, precum rame de aluminiu pentru ferestre. Dupa ce a realizat ca exista pierderi substantiale de aluminiu, Yoshida a incercat sa utilizeze acest material pentru a produce,… fermoare. YKK este in acest moment cel mai mare furnizor mondial din domeniul fermoarelor. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO